Categories: Expertul zilei

Ai probleme cu rinichii? Doctor: Nu consuma niciodată aceste 5 alimente! Sunt adevărate otrăvuri pentru rinichi!

Ai probleme cu rinichi? Ei bine, următoarele 5 alimente sunt complet interzise pentru tine. Vei fi surprins pentru că unele sunt din categoria alimentelor sănătoase, însă nu sunt bune pentru rinichi.

Dr.Ionuţ Poeană, medic nefrolog la Spitalul de Urgenţă din Călăraşi, îi învaţă pe pacienţi de ce anume să se ferească pentru a nu-şi complica situaţia.

Medicul nefrolog explică pe înțeleul tuturor ce daune pot provoca alimentele pacienților care se confruntă cu probleme cu rinichii.

Primele pe listă sunt băuturile răcoritoare cu aromă de cola.

„1. Bauturile racoritoare cu aroma de cola

In afara de faptul ca au o multime de calorii goale, aceste bauturi sunt “imbogatite” cu fosfor, pentru a adauga aroma, a prelungi durata de viata la raft si a preveni modificarea culorii. Tii minte ca iti spuneam ca fosforul nu e bun pentru tine? Asta pentru ca rinichii tai nu mai pot elimina fosforul cum trebuie, si acesta are tendinta sa se acumuleze in sange si in tesuturi. Aceasta crestere a concentratiei de fosfor face organismul tau sa vrea sa creasca si concentratia de calciu din sange, pentru a pastra balanta in echilibru. Insa pentru ca nu mai poti produce vitamina D, nu mai poti absorbi calciul din alimente. Acest lucru duce la activarea unui hormon numit PTH sau hormon paratiroidian, care scoate calciul din oase, facandu-le moi si fragile.

In mod clasic, sursele de fosfor pe care esti instruit sa le eviti sunt proteinele de origine animala. Si da, cu siguranta aceste proteine contin fosfor. Bauturile racoritoare in general si mai ales cele cu gust de cola, au fosforul nelegat de proteine, de obicei sub forma de saruri de fosfor, care se pot absorbi mult mai usor in sange, deci duc la cresteri acute in sangele tau si accelereaza si mai mult procesul de degradare al oaselor.

2. Bananele(si in general fructele tropicale)🍌

Bananele sunt delicioase, stiu, si suntem invatati toata viata ca sunt si foarte sanatoase. Insa bananele sunt foarte bogate in potasiu, de fapt sunt printre cele mai bogate surse de potasiu. Potasiul este un mineral fara de care muschii si nervii nu pot functiona corect, si fara de care viata nu este posibila.

In mod normal, variatiile in nivelul potasiului in orice moment sunt minime, pentru ca rinichii fie elimina excesul, fie reabsorb potasiul in asa fel incat concentratia acestui mineral sa ramana constante. Insa atunci cand sunt afectati de boala renala cronica, mai ales in stadiile tarzii ale bolii, rinichii tai nu mai pot elimina corect potasiul, si acesta incepe sa se acumuleze din ce in ce mai mult in sange.

Atunci cand concentratia de potasiu creste prea mult, apar dureri de muschi, stare de oboseala profunda, iar pe masura ce concentratia creste, inima incepe sa bata din ce in ce mai rar si mai neregulat, in cazuri extreme putand chiar sa se opreasca.

3. Mezelurile si carnea procesata in general. 🥓

Stiu ca incepe sa sune ca si cum toate lucrurile gustoase iti sunt interzise, insa mezelurile si carnurile procesate sunt foarte FOARTE sarate. Sarea este un element pe care suntem conditionati sa il cautam in dieta noastra, pentru ca sodiul este un element fara de care organismul nostru nu poate supravietui. Asadar creierul nostru ne face sa ne indragostim de orice are gust sarat. Insa tot sarea este un adevarat magnet pentru apa. Cu cat ai mai multa sare(deci mai mult sodiu) in circulatie, cu atat ai si mai multa apa in vasele de sange, fapt care creste tensiunea arteriala si o face foarte greu de controlat.

Totodata, Furosemidul, unul dintre medicamentele pe care il prescriem atunci cand incercam sa ajutam rinichii sa evacueze excesul de apa prin urina, nu mai are niciun efect daca exista un exces de sare in organismul tau. Acest lucru poate duce la acumularea si mai intensa de apa in tesuturi, inclusiv in cel pulmonar, ceea ce te poate face sa respiri mai greu.

Totodata, mezelurile contin si proteine animale(adesea de origine incerta), care sunt bogate in fosfor.

4. Paine integrala si orez brun🥖

Iarasi, alimente care sunt adesea in capul listei celor mai sanatoase alimente, si pe buna dreptate. Painea integrala si orezul brun contin foarte multe fibre si aminoacizi complecsi. Insa totodata, sunt si mult mai bogate in potasiu decat analogii lor mai rafinati. Acest lucru, asa cum spuneam si mai sus, poate fi foarte daunator organismului tau.

5. Chipsuri, sticksuri sarate, covrigei, pufuleti 🍟”

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

11 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra