Din cuprinsul articolului
Președintele Fundației Române a Inimii, profesor doctor Dragoș Vinereanu, atrage atenţia că aproape jumătate dintre adulții de peste 50 de ani ai României suferă de o boală cronică ce poate avea efecte letale.
Potrivit medicului, este îngrijorător și faptul că din ce în ce mai mulți tineri au hipertensiune arterială (HTA), iar cauzele sunt mai ales stresul, sedentarismul și alimentația nesănătoasă.
17 mai, Ziua mondială dedicată conștientizării riscurilor HTA
De altfel, statisiticile relevă că aproape jumătate dintre adulții României suferă de hipertensiune arterială, iar la nivel global 11 milioane de decese sunt cauzate anual de această afecțiune.
Sunt cifre aduse în atenție în preajma zilei mondiale dedicate conștientizării asupra riscurilor acestei boli, zi marcată pe 17 mai.

„De cele mai multe ori nu te doare, nu te deranjează în vreun fel și dintr-o dată te trezești că ai făcut infarct și te întrebi oare de ce am făcut infarct? Sau ai făcut accident vascular cerebral și te întrebi de ce am făcut accident vascular cerebral? Așa că pentru a putea să pui diagnosticul de hipertensiune arterială, trebuie să ajungi la medic, care să-ți facă un consult de specialitate și să-ți pună diagnostic.
Una din două persoane, peste 50 de ani, dacă te duci pe stradă, e hipertensiv. Jumătate din ei nu știu că sunt hipertensivi. Și chiar dacă știu că sunt hipertensivi, jumătate din cei care sunt hipertensivi, nu sunt bine controlați. Nu iau medicamentele care trebuie și nu iau medicamentele în dozele în care trebuie.
Unul din zece copii e hipertensiv în România. O mare problemă. Nu mai e o boală a adultului, e o boală a tuturor”, spune medicul specialist, potrivit realitatea.net.
Vineri, 17 mai, în parcul Herăstrău din Capitală, trecătorii își pot măsura gratuit tensiunea arterială în cadrul unei campanii organizate de Societatea Română de Cardiologie.
Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC.
Factori de risc pentru hipertensiunea arterială
Dieta proastă, lipsa exercițiilor fizice și anumiți factori ai stilului de viață pot afecta tiparul tensiunii arteriale, inclusiv:
- Munca în ture de noapte
- Excesul de greutate sau obezitate
- Stres și anxietate
- Apnee obstructivă de somn
- Boala de rinichi
- Boala tiroidiană
Clasificarea tensiunii arteriale:
- Normală: sub 120/80 mmHg
- Hipertensiune ușoară: 121-139/81-89 mmHg
- Hipertensiune moderată: 140-159/90-99 mmHg
- Hipertensiune severă: peste 160/100 mmHg