Alimentația sănătoasă, remediu natural pentru virozele de sezon. Cristian Mărgarit: „Consumul de zahar, făină, alcol scad imunitatea”

  1. Alimente pentru imunitate. Alimentația face parte din prevențieși apoi din a ajuta corpul să faă față unei infecții, spune medicul nutriționist.

În emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, nutriționistul Cristian Mărgărit a spus ce nu trebuie să facem pentru a trece mai ușor peste virozele de sezon. Odihna, extrem de importantă pentru imunitate. Consumul de alcool este extrem de riscant, consumul de zahăr, de prăjeli. Acestea scad imunitatea. Și hidratarea este foarte importantă. Pe lângă toate acestea, umiditatea din cameră este foarte importantă. Așadar, trebuie să evităm zahărul, făina, alcoolul, prăjeliele, hidratarea, somnul și apoi sunt alimentele care ajută la creșterea imunității.

Alimentația sănătoasă, remediu natural pentru virozele de sezon. Cristian Mărgarit: „Consumul de zahar, făină, alcol scad imunitatea”

„Care sunt alimentele voastre preferate pentru imunitate?” Este întrebarea celebrului nutriționist Cristian Mărgărit. Pe blogul personal, specialistul a făcut o listă cu alimente care cresc imunitatea.

Alimente pentru imunitate

„Înainte de a face o listă cu alimente pentru imunitate trebuie să știm că zahărul și alimentele procesate afectează negativ imunitatea. Trebuie să fim bine odihniți și să facem sport cu măsură. Supraantrenamentul sau chiar antrenamentele prea intense pot să scadă imunitatea”.

1.Tărâțe de ovăz

Prin aportul de beta-glucani susțin flora intestinală benefică și ajută sănătatea, în general. Au mai puțini carbohidrați și mai multe fibre decât fulgii de ovăz. Pot fi incluse în diverse combinații, de la simpla adăugare în iaurt și până la batoane sau biscuiți de casă. Pot fi incluse chiar și în shake-ul de proteine.

Fibrele prebiotice, în general, ajută imunitatea, de aceea menținem salatele pe lista noastra de cumpărături și în dieta zilnică.

2. Iaurt și alimente fermentate

Ele ajută în primul rând sănătatea tubului digestiv, de care depinde sănătatea întregului organism. Pe lângă iaurt avem și muraturile, borșul, oțetul.

3. Urda și proteina de zer

Această fracție a laptelui are proteine care ajută sistemul imunitar. Dacă nu ai acces la zer proaspăt sau urdă poti folosi o proteină de zer, atât după antrenament cât și în alte momente ale zilei. Are și alte nenumărate beneficii, inclusiv în prevenirea diabetului.

Supa de pui, remediu pentru răceli

4. Supa de pui

Supa de pui, în special, este cunoscută ca un remediu pentru răceli. Aportul de colagen poate fi obținut și cu alte tipuri de supe, în special supa de vită în care au fiert și oasele. Există un miez de adevăr în această legendă, mai ales dacă în supă adăugam și multe legume, bogate în vitamine și minerale. Încercăm să găsim “pui de țară” sau să cumpărăm bio din magazin.

5. Ficat

Ficatul de vițel sau de porc sunt ieftine (se găsesc și congelate) și sunt o sursă importantă de fier, proteine, vitamine din grupul B. Ficatul de cod este foarte bogat în omega 3, vitamina D și vitamina A. Reprezintă un aliment ideal pentru susținerea imunității. Ficatul de mamifere (miel, vițel sau de porc) este bogat în fier, alt mineral esențial în funcționarea bună a sistemului imunitar.

Aportul de vitamina C și flavonoizi rămâne în continuare foarte popular pentru susținerea imunității

6. Nucile și semințele

Semințele de floarea soarelui și migdalele au efecte benefice pentru imunitate. Trebuie să fie crude și rehidratate (în special migdalele). Atenție la aportul caloric relativ mare, controlați cantitățile dacă sunteți la slăbire. Nucile de brazilia sunt foarte bogate în seleniu, este suficient să mâncăm 2-3 nuci pe zi.

7. Fructe și legume

Aportul de vitamina C și flavonoizi rămâne în continuare foarte popular pentru susținerea imunității. În perioadele cu risc crescut e recomandat sucul proaspăt stors, nu sunt suficiente fructele întregi.

Cătina este foarte populară, în special în combinație cu păstură, polen, miere, propolis. Ardeiul kapia are si el un continut foarte mare de vitamina C.

8. Ciuperci

Toate ciupercile s-au dovedit a fi utile pentru prevenirea infectiilor, dar în special Rei Shi (ganoderma).

9. Pește oceanic și fructe de mare

Peștele oceanic conține nutrienți esențiali pentru imunitate și prevenirea virozelor: vitamina D, zinc, seleniu, iod, proteine ușor de asimilat, omega 3. Prin aportul mare de zinc susțin imunitatea și ajută la prevenirea îmbolnăvirilor.

Chiar odată instalată o infecție, recuperarea va fi mai rapidă. Trebuie să fim atenți însă la calitate și prospețime. Stridiile au și efect afrodisiac, deci împușcăm doi iepuri deodată. Aici pot intra și alte fructe de mare, cum ar fi creveții. Se prepară la abur, la cuptor sau fiert, NU prăjit, NU la grătar- grăsimile de tip omega 3 sunt foarte senibile și devin toxice dacă sunt încălzite la temperaturi mari.

10. Condimente: usturoi, ghimbir, turmeric, scorțișoară

Ghimbirul este un condiment cu nenumărate beneficii pentru sănătate, in general. Poate fi inclus în diverse rețete, ceaiuri, limonadă (împreună cu sucul de citrice). La fel și turmericul (în orezul cu legume) sau scorțisoara (în rețetele dulci: orez cu lapte, porridge de ovăz). Poate fiecare dintre noi are și alte alimente pentru imunitate, totul este să avem o dietă sănătoasă în ansamblu și să prevenim, în loc să ajungem să tratăm.

Sursă foto: Facebook

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

12 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

13 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

13 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

14 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

14 ore ago

Citeste si: