Sari la conținut

Alimente care pot ”hrăni” cancerul și nu, nu este vorba doar de zahăr

zahar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care hranesc cancerul

Alimente care pot ”hrăni” cancerul și nu, nu este vorba doar de zahăr. Zahărul a fost considerat mult timp un mare dușman atunci când vine vorba de cancer și multe alte boli incurabile. Potrivit specialiștilor, consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător, dar nu este singurul.

Cercetările subliniază acum că unele alimente consumate zi de zi pot părea inofensive la prima vedere, dar pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung. Nu este vorba doar despre mâncare.

  • Ce cred oamenii: Zahărul alimentează direct celulele canceroase și evitarea zahărului poate opri dezvoltarea cancerului.
  • Ce spune știința: Deși celulele canceroase consumă mai multă glucoză decât celulele normale, excluderea completă a zahărului nu va opri cancerul. Glucoza este o sursă majoră de energie pentru toate celulele, nu doar pentru celulele canceroase. Oamenii de știință spun periculoase sunt și alimentele care duc la inflamații cronice, obezitate și rezistență la insulină – condiții care creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea cancerului.

Zahărul excesiv nu este bun

Deci, da, zahărul excesiv nu este bun, dar nu este singurul vinovat pentru acest lucru. Imaginea de ansamblu include alimentele procesate, carnea roșie și, surprinzător, ouăle.

Dezbaterea despre ouă

oua fierte
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce cred oamenii: Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți esențiali

Un studiu major de caz și control efectuat în Uruguay între 1996 și 2004 a arătat legătura dintre ouă și riscul de cancer.

Iată ce arată rezultatele studiului: Consumul ridicat de ouă a fost legat de un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv:

  • Cancerul de colon;
  • Cancerul plămânului;
  • Cancerul de sân;
  • Cancerul de prostată;
  • Cancerul vezicii urinare.

Conform unei meta-analize publicate în Nutrition Reviews, care a inclus peste 1,7 milioane de persoane, creşterea aportului de ouă a asociat un risc mai ridicat de deces de toate cauzele, de boli cardiovasculare şi de cancer, fără ca efectul să depindă de cantitatea consumată.

La concluzii similare au ajuns şi un alte două studii, unul publicat în PLOS Medicine, care a avut peste 500.000 de participanţi din Statele Unite, iar celălalt publicat în European Journal of Nutrition, care a inclus peste 20.000 de persoane din Italia. Rezultatele au indicat că aceste asocieri sunt determinate de conţinutul de colesterol din ou.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel