Categories: Stil de viaţă

Alimente sănătoase care te pot otrăvi

Bolile digestive, dar şi alte afecţiuni grave pot fi provocate de mai multe tipuri de bacterii care trăiesc pe multe dintre alimentele pe care le consumăm cu regularitate.

Peştele

Scombrotoxina este o bacterie care provoacă reacţii la nivel digestiv asemănătoare cu alergiile şi se regăseşte în sortimentele de peşte oceanic în primele faze ale alterării. Printre peştii periculoşi se numără tonul şi macroul.
 Fructele şi legumele

Acestea pot fi o sursă generoasă de bacterii care provoacă boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoacă holera), până la salmonella. Epidemia de liserioză (de la bacteria numită listeria) din 2011 a avut ca sursă pepenii crescuţi la o fermă din Colorado. Pentru a evita contaminarea este indicat să spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.

Laptele

Laptele crud şi produsele lactate care conţin lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul sau anumite tipuri de brânză, pot adăposti multe tipuri de bacterii. „Laptele nepasteurizat e periculos în special pentru copii, femei însărcinate sau persoane bolnave”, aten­ţionează nutriționistul Corina Zugravu.

Raţa şi gâsca, mai periculoase decât puiul

Contaminarea cu salmonella este mai frecventă în cazul păsărilor care intră mai mult în contact cu apa (raţe sau gâşte), spune Corina Zugravu, dar apare şi la carnea de pui. Şi aici bacteria poate pătrunde în carne la tranşare, iar în cazul ouălor, apare la contactul cu fecalele, care poate avea loc chiar înainte de formarea crustei.

De asemenea, carnea crudă de pui poate conţine campylobacter, o bacterie care provoacă infecţii alimen­tare grave. Specialiştii vă recomandă să nu folosiţi în prepararea mâncării ouă crude de gâscă sau raţă şi să gătiţi bine carnea.

Recent Posts

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

13 minute ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

43 de minute ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

o oră ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

2 ore ago

Rezultatele anchetei decesului fetiței din Călărași, care a murit după masă: A fost sau nu toxiinfecţie alimentară?

Medicii legişti au finalizat ancheta în cazul fetiței de 4 ani, din Călărași, care a murit…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic