Persoanele anemice au globulele roşii sărace în hemoglobină, astfel că transportul oxigenului de la plămâni către celule şi al dioxidului de carbon de la celule către plămâni se realizează cu dificultate.
Odată instalată, anemia provoacă stări de extenuare, apatie şi dureri de cap. În cazul în care boala avansează, se poate ajunge la situaţii în care activităţile fizice să provoace ameţeli, pierderea suflului, dureri în piept sau palpitaţii.
Potrivit specialiştilor, anemia este de şase feluri, cea mai frecventă, dar şi cea mai puţin periculoasă fiind anemia feriprivă (cauzată de lipsa de fier din organism). Aceasta este declanşată, de regulă, de nevoia crescută de hemoglobină, apărută ca urmare a creşterii rapide la pubertate sau a pierderilor de sânge. Anemia feriprivă poate face limba şi colţurile gurii dureroase, unghiile uscate, subţiri şi care se rup uşor şi, doar în cazuri rare, persoanele afectate pot avea un ten palid.
Mai afectate, în acest sens, sunt femeile, care au pierderi de fier în timpul menstruaţiei şi, de aceea, ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.
De altfel, nutriţioniştii subliniază că acest tip de anemie poate fi prevenit sau vindecat cu ajutorul dietei. Ei recomandă:
Tot el ne recomandă să limităm consumul de spanac şi rubarbă – o plantă exotică despre care unii spun că este fruct, alţii că face parte din categoria legumelor – deoarece conţin acid oxalic ce reduce absorbţia fierului.
De asemenea, cobaltul este un element necesar în vederea prevenirii anemiilor.
Carenţele de cobalt apar rar, se manifestă, de obicei, în formele severe de anemie şi se tratează prin aport de vitamina B12.
Lipsa de cobalt determină senzaţii de slăbiciune ale organismului, iar, în anumite anumite cazuri, persoanele afectate pot acuza senzaţii de uscăciune şi usturimi la nivelul bazei limbii. ”Un alt simptom poate fi şi aspectul catifelat al mucoasei limbii”, explică doctorul Mihaela Ionescu.
”Mâncaţi alimente ce conţin cupru – brânză, gălbenuş, fructe de mare, caise, cireşe – care contribuie la aportul de fier în organism. Evitaţi ceaiul, cafeaua, cacaua, băuturile de tip cola şi vinul în timpul meselor, deoarece reduc absorbţia fierului”, mai recomandă specialiştii.
Alte tipuri de anemie
De obicei, anemia este provocată de lipsa de fier din organism. Există însă şi alte tipuri de anemie decât cea feriprivă.
Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri”…
Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…
Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…
Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…
Sărbatorile pascale înseamnă tradiție , bucurie și reunire în toate culturile creștine. Aceste sărbători celebrează…
Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele…