Categories: Ştiri sănătate

Alimentul minune care NU expiră niciodată! Toți românii îl au în casă

Alimentul care NU expiră niciodată! Ne-am obișnuit să căutăm data de expirare înainte de a consuma un produs. Cu toate acestea, știați că există un aliment care poate rămâne comestibil sute de ani?

Ei bine, unul dintre singurele produse naturale care nu expiră niciodată este mierea. Doar că, în ceea ce privește perioada de valabilitate, aceasta este influențată de diverși factori, cum ar fi  tehnologia de extracție utilizată, compoziția produsului și chiar activitatea albinelor.

Fiind caracterizată de o compoziție chimică unică și complexă, mierea reușește să reziste pe o perioadă lungă. Iar secretul acestui aliment minune constă în faptul că deși microorganismele patogene se dezvoltă, nu supraviețuiesc în interiorul ei.

Însă, pentru a putea păstra savoarea și capacitățile benefice ale mierii, este esențial să o depozităm în mod corespunzător.

Alimentul minune care NU expiră niciodată! Toți românii îl au în casă

Din punct de vedere teoretic, fiecare soi diferă de altul și deține o compoziție individuală specifică. Cu cât nuanța mierii este mai deschisă, cu atât soiul este considerat mai valoros.

Astfel, dacă păstrezi borcane cu miere la umiditate ridicată, șansele ca aceasta să piardă din vitamine și oligoelemente sunt foarte mari.

Numită şi „medicament natural”, mierea acţionează asupra organismului având rol antibacterian, sprijină buna funcţionare a creierului, ameliorează gâtul iritat şi tusea.

În unele cazuri mierea se poate cristaliza, însă încălzită ușor revine la forma lichidă.

În urma analizelor efectuate, cercetătorii au concluzionat că mierea practic nu are termen de expirare datorită legăturii armonioase dintre trei componente chimice:

  • pH-ul acid, situat între 3 și 4,5 distrugând astfel majoritatea microorganismelor.
  • abundența în zahăr (mierea este de aproximativ 2 ori mai dulce față de zahărul din comerț), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbția apei, mierea fiind în stare naturală un produs foarte sărac în apă.
  • peroxidul de hidrogen este cel de-al treilea factor care împiedică alterarea mierii. Acesta rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.

Pe vremea Egiptului Antic, borcanele de miere erau închise și depozitate în spații ferite de umezeală sau căldură excesivă.

Arheologii au descoperit, după mii de ani, recipiente cu miere care se aflau într-o stare perfect conservată.

Pentru că umezeala este la un nivel foarte redus, nici microorganismele nu supraviețuiesc, motiv pentru care mierea rămâne intactă.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică