Sari la conținut

Dr. Adina Alberts: Lichidul medicament. Este plin de minerale, oligoelemente, enzime

Dr. Adina Alberts
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Adina Alberts, despre uleiul de chimen negru

Dr. Adina Alberts, a vorbit pe pagina sa de socializare despre beneficiile unei băuturi adorate în rândul românilor. Este plină de minerale, oligoelemente, enzime – subliniază medicul.

Borșul acru, o zeamă produsă prin fermentarea tărâțelor de grâu, care este atât de iubită și de consumată în România, este foarte puțin cunoscută în alte țări. Borșul se prepară simplu, din tărâțe de grâu, mălai și drojdie de bere, la care se poate adăuga diverse verdețuri, leuștean, pătrunjel, mărar, cimbru, etc peste care se adaugă apa fierbinte dar nu clocotită, adică apă la 60-65 grade Celsius.

Beneficiile acestei băuturi sunt foarte multe dar trebuie să subliniez faptul că aceste beneficii sunt cu atât mai evidente și mai eficiente cu cât băutura este consumată mai aproape de forma ei naturală. Ce vreau să spun este că borșul care este fiert în ciorbe are mai puține beneficii decât boșul natural consumat ca atare.

Principalul beneficiu este acela că este aducător de bacterii probiotice. Deci, în organism, pe lângă vitaminele, enzimele și mineralele specifice tărâțelor și a drojdiei de bere, borșul este aducător de bifidobacterii probiotice. Ce sunt probioticele? Sunt acele microorganisme care introduse în organism fac bine intestinului, fac bine colonului. Păstrează sănătatea florei saprofite, implicit sănătatea întregului tract digestiv.

Bun și pentru hipertensivi

Există și alte alimente care sunt aducătoare de probiotice cum sunt murăturile sau produsele lactate fermentate, cu avantajele și dezavantajele fiecărei categorii! În cazul borșului se pare că avem numai avantaje, avantajul maxim este că nu avem sare deloc în această băutură deci poate fi consumată fără grijă și de către persoanele care sunt hipertensive! Nu avem glucoză deci poate fi consumat de persoane care au diabet! Nu există calorii deci poate fi consumat de persoanele care au probleme cu greutatea corporală! Nu avem lactoză sau gluten deci poate fi consumată și de persoanele cu intoleranță cele două substanțe.

Borșul trezește din mahmureală! Știința nu cunoaște exact care sunt mecanismele subtile ale acestui fenomen. Empiric s-a observat acest lucru, iar aceste beneficii se cunosc de foarte mult timp. Tot empiric s-au descoperit și beneficiile borșului în boli precum dischinezia biliară, TBC pulmonar, litiaza renală, infecțiile urinare, etc…

Borșul nu balonează

Borșul poate fi integrat cu succes în dietele alimentare la persoanele care vor să slăbească! Atenție, borșul nu conține fibre! Borșul este plin de minerale, oligoelemente, enzime care sunt conținute în tărâțe, dar propriu-zis fibre, în borș, nu există. Deci borșul nu balonează și borșul nu are niciun fel de relevanță asupra accelerării tranzitului intestinal tocmai pentru că nu conține fibre.

Există și contraindicații la consumul de borș. Persoanele care au sensibilitate gastrică ar trebui să consume borș cu moderație. Borșul este bogat în mulți acizi organici și de aceea, în caz de hiperaciditate, nu poate fi consumat în exces, și doar după mese”, a scris medicul Adina Alberts pe blog-ul său.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel