Sari la conținut

Alimentul minune care NU expiră niciodată! Toți românii îl au în casă

Alimentul care NU expiră niciodată! Ne-am obișnuit să căutăm data de expirare înainte de a consuma un produs. Cu toate acestea, știați că există un aliment care poate rămâne comestibil sute de ani?

Ei bine, unul dintre singurele produse naturale care nu expiră niciodată este mierea. Doar că, în ceea ce privește perioada de valabilitate, aceasta este influențată de diverși factori, cum ar fi  tehnologia de extracție utilizată, compoziția produsului și chiar activitatea albinelor.

Fiind caracterizată de o compoziție chimică unică și complexă, mierea reușește să reziste pe o perioadă lungă. Iar secretul acestui aliment minune constă în faptul că deși microorganismele patogene se dezvoltă, nu supraviețuiesc în interiorul ei.

Însă, pentru a putea păstra savoarea și capacitățile benefice ale mierii, este esențial să o depozităm în mod corespunzător.

Alimentul minune care NU expiră niciodată! Toți românii îl au în casă

Din punct de vedere teoretic, fiecare soi diferă de altul și deține o compoziție individuală specifică. Cu cât nuanța mierii este mai deschisă, cu atât soiul este considerat mai valoros.

Astfel, dacă păstrezi borcane cu miere la umiditate ridicată, șansele ca aceasta să piardă din vitamine și oligoelemente sunt foarte mari.

Numită şi „medicament natural”, mierea acţionează asupra organismului având rol antibacterian, sprijină buna funcţionare a creierului, ameliorează gâtul iritat şi tusea.

În unele cazuri mierea se poate cristaliza, însă încălzită ușor revine la forma lichidă.

În urma analizelor efectuate, cercetătorii au concluzionat că mierea practic nu are termen de expirare datorită legăturii armonioase dintre trei componente chimice:

  • pH-ul acid, situat între 3 și 4,5 distrugând astfel majoritatea microorganismelor.
  • abundența în zahăr (mierea este de aproximativ 2 ori mai dulce față de zahărul din comerț), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbția apei, mierea fiind în stare naturală un produs foarte sărac în apă.
  • peroxidul de hidrogen este cel de-al treilea factor care împiedică alterarea mierii. Acesta rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.

Pe vremea Egiptului Antic, borcanele de miere erau închise și depozitate în spații ferite de umezeală sau căldură excesivă.

Arheologii au descoperit, după mii de ani, recipiente cu miere care se aflau într-o stare perfect conservată.

Pentru că umezeala este la un nivel foarte redus, nici microorganismele nu supraviețuiesc, motiv pentru care mierea rămâne intactă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel