Categories: Ştiri sănătate

Analiza New York Times: Tot mai multe state iau decizia vaccinării adolescenților împotriva Covid cu o singură doză, nu cu două. Boala la care sunt expuși!

Miocardita, un efect secundar rar, apare mai ales după a doua doză. Prin urmare, în unele țări, oficialii încearcă doze unice pentru copii, potrivit unei analize marca New York Times.

Chiar dacă părinții din Statele Unite se luptă cu întrebări dificile legate de vaccinarea copiilor împotriva coronavirusului, familiilor din alte țări li s-a oferit o opțiune nouă: administrarea  de o singură doză de vaccin copiilor.

Deja oficialii din Hong Kong, Marea Britanie și Norvegia au recomandat părinților care au copii cu vârste între 12 și 17 ani să îi imunizeze cu o doză unică de vaccin Pfizer-BioNTech. Suedia și Danemarca au făcut ieri același pas, dar au decis că este de preferat o singură doză din vaccinul Moderna, mai concentrat din punct de vedere al substanței active.

Oficialii din domeniul sănătății din aceste țări au luat în calcul datele care sugerează că miocardita, o inflamație a inimii, deși rară, poate fi mai frecventă la adolescenți și adulți tineri după a doua doză.

Totuși, în țările cu rate mari de vaccinare, în care copiii sunt protejați de imunizarea adulților, cifrele au schimbat raportul risc/beneficiu. De exemplu, în Hong Kong, unde 4,5 milioane din cei peste 6 milioane de adulți au primit cel puțin o doză de vaccin, sunt din aprilie mai puțin de 10 cazuri de infectare pe zi, cu doar 250 de persoane internate în spital în aces moment și niciuna în stare gravă. Astfel, riscul miocarditei la copii, oricât de rar ar fi, devine mai mare decât beneficiul vaccinării cu două doze, pentru că aceștia sunt protejați prin imunizarea părinților lor.

În SUA, analiza CDC privind riscurile vaccinării la copiii cu vârste între 12 și 17 ani a estimat că pentru fiecare milion de băieți (în rândul fetelor este neglijabil) cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinarea cu două doze ar putea provoca maximum 70 de cazuri de miocardită, dar ar preveni 5.700 de infectări cu coronavirus, care ar duce la o medie de 215 spitalizări și două decese în rândul adolescenților, provocate de infectare.

Suedia a oprit vaccinarea cu Moderna

Suedia oprește vaccinarea împotriva #COVID19 cu Spikevax de la Moderna pentru cei născuți în 1991 sau mai târziu, invocând efecte secundare, inclusiv inflamarea mușchiului cardiac, potrivit autorităților de sănătate publică.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a decis să recomande o pauză în utilizarea Spikevax la persoanele născute în 1991 și ulterior. Pentru aceste grupe de vârstă, se recomandă în schimb vaccinul Comirnaty de la Pfizer/Biontech. Această decizie este valabilă până la 1 decembrie 2021, după care Agenția de Sănătate Publică va furniza informații suplimentare.

„Cei care au fost vaccinați recent, cu prima sau a doua doză de vaccin Modena, nu trebuie să fie îngrijorați, deoarece riscul este foarte scăzut, dar este bine să știți la ce simptome trebuie să fiți atenți”, spune Anders Tegnell, medic specializat în boli infecțioase.

Danemarca suspendă și ea vaccinarea cu Moderna

„Conexiunea este deosebit de clară atunci când vine vorba de vaccinul Moderna Spikevax, mai ales după a doua doză”, a declarat agenţia de sănătate într-un comunicat, adăugând însă că riscul de a fi afectat este foarte mic. Danemarca a spus că a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna persoanelor cu vârsta sub 18 ani conform unui „principiu de precauţie”.

„În datele preliminare există suspiciunea unui risc de inflamaţie cardiacă la vaccinarea cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

Şi Finlanda este așteptată să publice o decizie similară în cursul zilei de astăzi.

 

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

18 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

48 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică