Sari la conținut

Analiza New York Times: Tot mai multe state iau decizia vaccinării adolescenților împotriva Covid cu o singură doză, nu cu două. Boala la care sunt expuși!

Miocardita, un efect secundar rar, apare mai ales după a doua doză. Prin urmare, în unele țări, oficialii încearcă doze unice pentru copii, potrivit unei analize marca New York Times.

Chiar dacă părinții din Statele Unite se luptă cu întrebări dificile legate de vaccinarea copiilor împotriva coronavirusului, familiilor din alte țări li s-a oferit o opțiune nouă: administrarea  de o singură doză de vaccin copiilor.

Deja oficialii din Hong Kong, Marea Britanie și Norvegia au recomandat părinților care au copii cu vârste între 12 și 17 ani să îi imunizeze cu o doză unică de vaccin Pfizer-BioNTech. Suedia și Danemarca au făcut ieri același pas, dar au decis că este de preferat o singură doză din vaccinul Moderna, mai concentrat din punct de vedere al substanței active.

Oficialii din domeniul sănătății din aceste țări au luat în calcul datele care sugerează că miocardita, o inflamație a inimii, deși rară, poate fi mai frecventă la adolescenți și adulți tineri după a doua doză.

Totuși, în țările cu rate mari de vaccinare, în care copiii sunt protejați de imunizarea adulților, cifrele au schimbat raportul risc/beneficiu. De exemplu, în Hong Kong, unde 4,5 milioane din cei peste 6 milioane de adulți au primit cel puțin o doză de vaccin, sunt din aprilie mai puțin de 10 cazuri de infectare pe zi, cu doar 250 de persoane internate în spital în aces moment și niciuna în stare gravă. Astfel, riscul miocarditei la copii, oricât de rar ar fi, devine mai mare decât beneficiul vaccinării cu două doze, pentru că aceștia sunt protejați prin imunizarea părinților lor.

În SUA, analiza CDC privind riscurile vaccinării la copiii cu vârste între 12 și 17 ani a estimat că pentru fiecare milion de băieți (în rândul fetelor este neglijabil) cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinarea cu două doze ar putea provoca maximum 70 de cazuri de miocardită, dar ar preveni 5.700 de infectări cu coronavirus, care ar duce la o medie de 215 spitalizări și două decese în rândul adolescenților, provocate de infectare.

Suedia a oprit vaccinarea cu Moderna

Suedia oprește vaccinarea împotriva #COVID19 cu Spikevax de la Moderna pentru cei născuți în 1991 sau mai târziu, invocând efecte secundare, inclusiv inflamarea mușchiului cardiac, potrivit autorităților de sănătate publică.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a decis să recomande o pauză în utilizarea Spikevax la persoanele născute în 1991 și ulterior. Pentru aceste grupe de vârstă, se recomandă în schimb vaccinul Comirnaty de la Pfizer/Biontech. Această decizie este valabilă până la 1 decembrie 2021, după care Agenția de Sănătate Publică va furniza informații suplimentare.

„Cei care au fost vaccinați recent, cu prima sau a doua doză de vaccin Modena, nu trebuie să fie îngrijorați, deoarece riscul este foarte scăzut, dar este bine să știți la ce simptome trebuie să fiți atenți”, spune Anders Tegnell, medic specializat în boli infecțioase.

Danemarca suspendă și ea vaccinarea cu Moderna

„Conexiunea este deosebit de clară atunci când vine vorba de vaccinul Moderna Spikevax, mai ales după a doua doză”, a declarat agenţia de sănătate într-un comunicat, adăugând însă că riscul de a fi afectat este foarte mic. Danemarca a spus că a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna persoanelor cu vârsta sub 18 ani conform unui „principiu de precauţie”.

„În datele preliminare există suspiciunea unui risc de inflamaţie cardiacă la vaccinarea cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

Şi Finlanda este așteptată să publice o decizie similară în cursul zilei de astăzi.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel