Din cuprinsul articolului
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și, ulterior, a unei insuficiențe cardiace ireversibile, a anunțat Vaticanul, la aproximativ 12 ore după ce a fost anunțată moartea sa.
Papa în vârstă de 88 de ani, care a murit în Lunea Paștelui la doar o zi după ce a salutat mulțimile din Vatican în timp ce se afla într-un scaun cu rotile, a atras omagii pentru puternica sa susținere a celor săraci și marginalizați. Francisc a fost amintit ca o persoană plină de compasiune, milă și „speranță irepresibilă”, catolicii reunindu-se pentru a deplânge moartea unui pontif salutat de rege și de alți lideri mondiali.
Francisc a suferit de o boală pulmonară cronică și i s-a îndepărtat o parte dintr-un plămân în tinerețe. Problemele de sănătate l-au urmărit în ultimii ani ai vieții, iar pe 14 februarie a fost internat la spitalul Gemelli din cauza unei crize respiratorii care a evoluat în pneumonie bilaterală.
Papa a murit în urma unui accident vascular cerebral care a dus la comă și, ulterior, la o insuficiență cardiacă ireversibilă, a confirmat acum Vaticanul. În primele zile ale lunii aprilie, în timpul recuperării sale după pneumonie, Suveranul Pontif reluase unele îndatoriri oficiale.
Declarația Vaticanului privind moartea Papei
„Certific faptul că Sanctitatea Sa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), născut în Buenos Aires (Argentina) la 17 decembrie 1936, rezident în Cetatea Vaticanului, cetățean al Vaticanului, a decedat la ora 7:35 în dimineața zilei de 21 aprilie 2025, în apartamentul său de la Domus Santa Marta (Cetatea Vaticanului), din cauza unui: accident vascular cerebral, comă, colaps cardiocirculator ireversibil.”
Papa și-a făcut prima apariție publică pe 6 aprilie, de la debutul problemelor de sănătate, atunci când a apărut în Piața Sfântul Petru într-un scaun cu rotile, în timpul unei liturghii speciale dedicate bolnavilor, organizată cu ocazia unui jubileu, la două săptămâni după externarea sa din spital.
În ultimele sale zile, Papa a rămas activ, continuând să dea telefoane credincioșilor dintr-o parohie catolică din Gaza.
În ultimii săi ani, liderul Bisericii Catolice, născut în Buenos Aires, părea să privească dincolo de propriul pontificat, consacrând 21 de noi cardinali – un gest considerat de unii drept o mișcare strategică pentru a-și consolida moștenirea spirituală. Această planificare a inclus și detalii despre propria înmormântare, simplitatea acesteia nefiind o surpriză pentru cei care i-au urmărit învățăturile de-a lungul anilor.
În noiembrie 2024, conform ziarului Vaticanului L’Osservatore Romano, s-a anunțat că Papa Francisc a revizuit ritualurile funerare papale, simplificând ceremoniile pentru a sublinia rolul său de episcop smerit. Monseniorul Diego Ravelli, maestru de ceremonii liturgice, a explicat că Vaticanul va elimina tradiția ca trupul Papei să fie expus pe un catafalc ridicat în Bazilica Sfântul Petru, unde era vizitat de public.
Trupul Papei Francisc va fi așezat într-un sicriu simplu
În schimb, trupul Papei Francisc va fi așezat într-un sicriu simplu, la vedere, în interiorul Bazilicii, acolo unde demnitarii și o parte dintre credincioși îi vor putea aduce un ultim omagiu. Înmormântarea nu va mai include cele trei sicrie tradiționale – din chiparos, plumb și stejar – folosite în mod obișnuit pentru papi. Potrivit lui Ravelli, renunțarea la aceste obiceiuri fastuoase are scopul de a „sublinia și mai mult că funeraliile Pontifului Roman sunt cele ale unui păstor și ucenic al lui Hristos, și nu ale unui om puternic al acestei lumi.”
Și, într-o abatere notabilă de la tradiție, deși funeraliile Papei Francisc vor avea loc în Piața Sfântul Petru, el nu va fi înmormântat în criptele de sub Bazilica Sfântul Petru, unde se odihnesc majoritatea predecesorilor săi. În schimb, Francisc va fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore, în semn de devotament față de o icoană a Fecioarei Maria aflată acolo – Salus populi Romani (Mântuirea poporului roman).
Liderul catolicilor romano-catolici din întreaga lume a fost descris de Regele Marii Britanii, pe care l-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, drept o persoană care „a atins profund viețile atâtor oameni”.
Prim-ministrul britanic, Sir Keir Starmer, a declarat că Francisc a fost „un Papă al celor săraci, al celor asupriți și al celor uitați”. În cadrul unei slujbe speciale oficiate luni seară, în onoarea Papei, în Londra, liderul Bisericii Catolice din Anglia și Țara Galilor a afirmat că, deși există „tristețea pierderii”, rămâne „încrederea în credință și speranță”.
Cardinalul Vincent Nichols le-a spus credincioșilor adunați în Catedrala Westminster: „Știm că o voce s-a stins, o voce care a fost auzită în fiecare colț al lumii, o voce de încurajare caldă și provocare fermă, exprimând atât iubirea lui Dumnezeu, cât și o dragoste profundă pentru umanitatea noastră comună.
Această voce este acum tăcută, căci o voce mai puternică a vorbit – vocea Tatălui său ceresc, care l-a chemat acasă, pentru a fi cu Domnul și Stăpânul său pentru totdeauna.”
Papa Francisc reluase o parte dintre atribuțiile sale oficiale la începutul acestei luni, în perioada de recuperare după pneumonia bilaterală.
Pe 9 aprilie, Suveranul Pontif a petrecut timp în privat cu Regele Charles și Regina Camilla, în timpul vizitei acestora în Italia, iar în Duminica Paștelui a avut o scurtă întâlnire cu vicepreședintele american de origine catolică, JD Vance.
Sursa: Mirror