Sari la conținut

Anxietatea și somniferele pot provoca această tulburare nervoasă alarmantă, atenționează neurologii

anxietate
Sursa foto: Shutterstock
Anxietatea e problemă tot mai întâlnită

Din cuprinsul articolului

Anxietatea și somniferele pot provoca o tulburare nervoasă alarmantă. AMA Neurology a stabilit o legătură potențială de trezire la viață între consumul prelungit de medicamente psihiatrice comune, cum ar fi antidepresivele, pastilele pentru ameliorarea anxietății și somniferele, și dezvoltarea SLA (scleroză laterală amiotrofică) la om.

Această tulburare este o afecțiune nervoasă rară și extrem de mortală, cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig. SLA îi privează pe oameni de potențialul de a face lucruri de bază, banale și le îngreunează îndeplinirea sarcinilor banale precum mersul, vorbitul, înghițitul și, în cele din urmă, respirația.

Anxietatea și somniferele

În experimentul respectiv, cercetătorii suedezi au ajuns la o concluzie observând date de la peste 1.000 de persoane care se confruntau cu SLA și mii de subiecți din grupul de control.

Rezultatele au reflectat descoperiri șocante, deoarece s-a descoperit că persoanele care consumaseră în mod regulat medicamente psihiatrice prezentau un risc mai mare de a fi diagnosticate cu SLA mai târziu în viață.

Care este motivul?

Experții sunt încă nedumeriți și nesiguri, deoarece spun că este dificil de afirmat dacă medicamentele sunt de vină sau dacă alte probleme paralele de sănătate mintală, cum ar fi depresia , anxietatea și tulburările de somn, sunt în sine simptomele inițiale clare ale SLA, care nu sunt raportate.

Medicamentele psihiatrice cresc riscul de a dezvolta scleroză laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig.

Anxietatea și medicamentele pentru somn sunt cele mai grave
Persoanele care prezentau cel mai mare risc de moarte erau cele care consumaseră fie somnifere, fie medicamente pentru anxietate.

Simptomele ar putea fi primii indicatori
Tulburările de sănătate precum insomnia, anxietatea sau fluctuațiile de dispoziție pot fi semne subtile ale SLA, mai degrabă decât orice altceva care nu este clasificat pentru această afecțiune.

Tinerii adulți sunt expuși celui mai mare risc
Cetățenii seniori se aflau încă într-o situație relativ mai bună, deoarece s-a observat că persoanele sub 65 de ani aveau o legătură mai stabilă, ceea ce s-ar putea datora debutului mai precoce al SLA.

Boala ar putea progresa mai repede după diagnosticare
Pacienții cu SLA care luaseră medicamente psihiatrice înainte de diagnosticare s-au deteriorat adesea mai rapid și au avut ferestre de supraviețuire mai scurte.

Medicație sau sănătate mintală precară: Adevăratul vinovat
În ciuda cercetărilor riguroase, adevăratul motiv din spatele efectului și cauzei rămâne neclar; nu se poate stabili dacă medicamentele sunt cele care declanșează riscul sau dacă simptomele care împing la utilizarea medicamentelor sunt cele de vină.

Cu cât medicamentul durează mai mult, cu atât se înrăutățește
S-a descoperit că persoanele care se încadrau în categoria utilizatorilor pe termen lung erau mai predispuse la dezvoltarea limbii semnelor americane (ASL) decât cele care erau utilizatori pe termen scurt.

Întreruperile de somn sunt primele care apar
S-a descoperit că, cu mult înainte ca oamenii să fie diagnosticați cu ASL, aceștia se plângeau de tulburări de somn, cum ar fi neliniște sau probleme respiratorii.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel