Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Deși este un post de scurtă durată, de doar 14 zile, postul Adormirii Maicii este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători ale lunii august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

Trebuie să reținem, însă, că postul nu constă doar în abținerea de la anumite mâncăruri. Postul înseamnă și abținerea de la ură, clevetire, furie, cuvinte urâte, este o perioadă pentru primenirea sufletului.

Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Părintele Arsenie Boca a explicat cum ar trebui să se țină postul, de fapt. Potrivit Sfântului Ardealului, motivul pentru care ar trebui să ținem post e, în primul rând, pentru că și Iisus a postit. De asemenea, trebuie să postim și pentru înfrânarea trupului, pentru sustinerea minții spre Dumnezeu și pentru apropie­rea de Duhul Sfant, care ne sfintește și ne descoperă calea spre mântuire.

Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău. Dacă birui, bine îţi va fi, iar dacă nu, să ştii că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are următorul rost: să curăţească trupul până acolo încât să nu mai fie nici o piedică pentru suflet. Şi nu luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt.

Căci fără post trupul se face unealtă duhului rău. La sfârşitul veacului (şi pare că-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vădi pe oameni”, spunea Arsenie Boca despre Postul Sfintei Marii.

De ce sunt importante postul şi rugăciunea

„Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile, punând postul începătura a vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu, deşi lui nu-i trebuia, nefiind pătimaş”, spunea Părintele Arsenie Boca.

Adresându-se în mod special femeilor, Arsenie Boca spunea că trebuie să se abțină de la relații intime cu soții în perioada Postului Sfintei Marii.

„Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi. Pentru că celelalte sunt zile oprite; să nu fiţi băuţi. Odată ce ai rămas gravidă să nu mai ai împreunare cu bărbatul. Nici cât timp alăptezi”, mai spunea Arsenie Boca.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

15 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

44 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică