Sari la conținut

Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Deși este un post de scurtă durată, de doar 14 zile, postul Adormirii Maicii este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători ale lunii august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

Citeste si:

Trebuie să reținem, însă, că postul nu constă doar în abținerea de la anumite mâncăruri. Postul înseamnă și abținerea de la ură, clevetire, furie, cuvinte urâte, este o perioadă pentru primenirea sufletului.

Arsenie Boca, despre importanța postului. „Toate relele de la stomac încep. Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău”

Părintele Arsenie Boca a explicat cum ar trebui să se țină postul, de fapt. Potrivit Sfântului Ardealului, motivul pentru care ar trebui să ținem post e, în primul rând, pentru că și Iisus a postit. De asemenea, trebuie să postim și pentru înfrânarea trupului, pentru sustinerea minții spre Dumnezeu și pentru apropie­rea de Duhul Sfant, care ne sfintește și ne descoperă calea spre mântuire.

Postul este o luptă aspră cu însuşi trupul tău. Dacă birui, bine îţi va fi, iar dacă nu, să ştii că toate relele de la stomac încep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are următorul rost: să curăţească trupul până acolo încât să nu mai fie nici o piedică pentru suflet. Şi nu luptător nătâng, împotriva Duhului Sfânt.

Căci fără post trupul se face unealtă duhului rău. La sfârşitul veacului (şi pare că-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vădi pe oameni”, spunea Arsenie Boca despre Postul Sfintei Marii.

De ce sunt importante postul şi rugăciunea

„Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile, punând postul începătura a vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu, deşi lui nu-i trebuia, nefiind pătimaş”, spunea Părintele Arsenie Boca.

Adresându-se în mod special femeilor, Arsenie Boca spunea că trebuie să se abțină de la relații intime cu soții în perioada Postului Sfintei Marii.

„Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi. Pentru că celelalte sunt zile oprite; să nu fiţi băuţi. Odată ce ai rămas gravidă să nu mai ai împreunare cu bărbatul. Nici cât timp alăptezi”, mai spunea Arsenie Boca.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.