Categories: Ştiri sănătate

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România și-a ales noua conducere. Simona Cocoș, președinte APMGR: Accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România și-a ales noua conducere. Simona Cocoș, președinte APMGR: Accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, care a fost înființată în 2009 la inițiativa unui grup dinamic de companii producătoare de medicamente generice de înaltă calitate, este o organizație non-guvernamentală și independentă care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România și-a ales noua conducere

În urma Adunării Generale din 2 martie 2023, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) are și o nouă conducere, în fruntea căreia a fost reconfirmată ca președinte Simona Cocoș, directorul general Zentiva Româniași Republica Moldova, pentru un mandat de doi ani. Mihai Fugarevici, Director General Stada România a fost ales membru al Consiliului Director.

Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran, Vicepreședintele APMGR, Director General Accord Healthcare România, Arina Gholmieh, Director General Egis Pharmaceuticals România, Thodoris Dimopoulos, Director General Sandoz România.

În cadrul întâlnirii s-a aprobat și adeziunea companiilor Antibiotice SA și Terapia SA, doi dintre cei mai importanți producători de medicamente din România, care au devenit membri cu drepturi depline ai asociației.

Simona Cocoș, președinte APMGR: Accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat

În noul său mandat, Președintele APMGR va continua să susțină evoluția sistemului românesc de sănătate, creșterea accesului pacienților la tratamente moderne și pentru
sustenabilitatea bugetelor publice.

„Misiunea și obiectivele APMGR sunt în totală concordanță cu nevoile pacienților, viitorul sistemului de sănătate, precum și cu interesele strategice ale României.  Medicamentele generice și biosimilare aduc democratizarea accesului la tratamente datorită prețului accesibil. Acum, accesul pacienților la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat.

Problemele de disponibilitate ale medicamentelor, cele istorice, dar și cele din prezent, se vor suprapune peste presiunea sistemului de sănătate de a trata mai mulți pacienți, cu o speranță de viață mai mare, dar și mai bolnavi.

Un exemplu: în ultimii 6 ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente necondiționate a crescut cu 50%. Principalele creșteri nominale le-au înregistrat citostaticele și antidiabeticele orale. Aceste creșteri pun presiune pe bugetul de sănătate.

Peste tot în lume, medicamentele generice și biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile care pot trata mai mulți pacienți. România este încă foarte departe de acest câștig.

O parte din soluție este eliminarea barierei la intrare pe piață și adopția într-un procent crescut a medicamentelor generice și biosimilare. Politicile de sănătate și reglementările trebuie să evolueze pentru ca milioane de pacienți să beneficieze de dreptul la sănătate.

În noul mandat, împreună cu membrii asociației vom continua dialogul cu autoritățile pentru a susține adopția și prescrierea genericelor și biosimilarelor.

Salut decizia companiilor Terapia și Antibiotice Iași de a ni se alătura, sunt companii importante cu facilități de producție. Împreună vom continua să milităm pentru pentru un mediu de operare sustenabil și predictibil.” a declarat Simona Cocoș, Președinte APMGR.

În întreaga lume, medicamentele generice si biosimilare reprezintă soluția pentru creșterea accesului la tratament farmaceutic.

În România, pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european, trebuie să luăm drept exemplu soluțiile identificate la nivel european, unde prin încurajarea consumului de medicamente generice s-a reușit îmbunătățirea accesului la asistență medicală de înaltă calitate pentru un număr mai mare de pacienți, în condiții de eficiență sporită a cheltuielilor publice.

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

15 minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

45 de minute ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

o oră ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

11 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

12 ore ago

Citeste si: