Categories: Ştiri sănătate

AstraZeneca retrage vaccinul anti-covid nivel global. Compania se confruntă cu provocări legale în privința efectelor secundare

AstraZeneca, cel mai mare producător de vaccin COVID-19, a început retragerea globală a Vaxzevria, invocând un surplus de vaccinuri actualizate disponibile de la începutul pandemiei.

De asemenea, compania a decis să retragă autorizațiile de introducere pe piață a vaccinului în Europa.

Într-o declarație, compania a spus: „Deoarece de atunci au fost dezvoltate mai multe variante de vaccin COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”.

AstraZeneca retrage vaccinul anti-covid nivel global

Cel mai bine cunoscut ca vaccinul anterior AstraZeneca COVID-19, Vaxzevria ocupă o poziție cheie în inițiativele globale de vaccinare. Produs din eforturile combinate ale Universității din Oxford și ale AstraZeneca, acest vaccin cu vector viral a primit aplauze inițiale pentru accesibilitatea sa și simplitatea depozitării. Vaccinul a fost văzut ca o armă puternică în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, în ciuda adoptării sale în masă la nivel global, Vaxzevria a experimentat reacții adverse din cauza câtorva efecte secundare severe, deși rare, inclusiv tulburări de coagulare a sângelui (care pot deveni fatale și pot provoca moartea în cazuri grave).

Din cauza acestor probleme de siguranță, multe țări au limitat utilizarea acestuia, în special în cadrul anumitor grupe de vârstă.

Organismele de supraveghere de reglementare, cum ar fi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și altele, au păstrat evidența siguranței vaccinului sub o monitorizare atentă, ceea ce duce la îndrumări și recomandări actualizate.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Efecte secundare ale vaccinului anti-covid AstraZeneca

Decizia de a retrage vaccinurile vine la câteva zile după ce compania a recunoscut că cei care fac vaccinuri sunt predispuși să sufere efecte secundare severe de coagulare a sângelui.

Într-o declarație făcută în instanță, producătorul de medicamente anglo-suedez a declarat că vaccinul lor anti-covid poate provoca reacții adverse, cum ar fi:

Cererea companiei de retragere a vaccinului a fost depusă pe 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai, conform rapoartelor din presă. Potrivit experților, trebuie să fii atent la semnele și simptomele neobișnuite care pot apărea după administrarea vaccinului.

O persoană poate experimenta reacții minore, cum ar fi disconfort, umflătură sau roșeață în jurul zonei în care a fost injectat vaccinul. Acestea sunt întâmplări obișnuite care de obicei dispar de la sine după câteva zile.

În plus, unii oameni s-ar putea simți obosiți, au dureri de cap, dureri musculare, frisoane, febră sau greață, care sunt semne că organismul dezvoltă în mod proactiv imunitatea împotriva virusului.

Efecte secundare rare

Experții au afirmat că există anumite efecte secundare rare care sunt asociate cu injectarea. În timp ce reacțiile adverse obișnuite sunt ușoare și temporare, există raportări de circumstanțe rare, dar grave.

Un efect secundar rar este tromboza cu sindromul trombocitopeniei (TTS), care este o afecțiune gravă care duce la formarea cheagurilor de sânge cu trombocite reduse.

Chiar dacă aceasta este un raritate, are nevoie de intervenție medicală imediată din cauza gravității sale, reacțiile alergice cum ar fi erupțiile cutanate, umflarea feței și a gâtului și problemele de respirație sunt alte posibile apariții rare care necesită ajutor medical de urgență.

Recent Posts

Un ciclon puternic lovește România! Prognoza ANM actualizată

Un ciclon de mare putere a afectat țări precum Franța, Belgia, Germania și Olanda și…

14 minute ago

Planta care scade tensiunea și colesterolul. Lidia Fecioru: Este nemaipomenită!

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre o plantă cu numeroase…

45 de minute ago

Ce NU ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena. Se spune că vei fi urmărit de necazuri tot anul

Pe 21 mai, românii sărbătoresc o zi mare: Sfinții Constantin și Elena. Conform spuselor populare,…

o oră ago

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta Funcționarea…

2 ore ago

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea ignorate

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea…

2 ore ago

Remedii încercate pentru combaterea retenția de apă

Remedii încercate pentru retenția de apă. Retenția de apa sau edemul apare atunci poate fi…

3 ore ago

Citeste si: