Sari la conținut

Băutura populară cu cofeină care crește riscul de cheaguri de sânge

cheaguri de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cheagurile de sânge pot avea un impact devastator asupra sănătății noastre. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, factori precum fumatul, sarcina, spitalizarea sau cancerul pot crește susceptibilitatea cuiva la cheaguri de sânge. 

Mai nou, s-a descoperit că un consum de băuturi energizante poate crește, de asemenea, riscul, potrivit cercetărilor publicate în 2023. în Journal of Investigative Medicine High Impact Case Reports.

Coagularea sângelui este o funcție esențială, împiedicând corpul să piardă prea mult sânge atunci când sângerează. Cu toate acestea, CDC afirmă că o persoană moare la fiecare 6 minute din cauza unui cheag de sânge.

Cunoscuți și sub denumirea de tromboembolism venos (TEV), cheagurile de sânge sunt mase înghețate formate din trombocite și fibrină care pot bloca fluxul sanguin prin vene și artere, explică Clinica Cleveland. În cazuri grave, cheagurile de sânge care se formează în organele tale vitale, cum ar fi creierul sau inima, pot pune viața în pericol.

Băutura care crește riscul de cheaguri de sânge

Deși unii factori de risc pot fi în afara controlului nostru, ne putem ajuta să ne protejăm împotriva cheagurilor de sânge prin obiceiuri sănătoase – cum ar fi reducerea la minimum a aportului de băuturi energizante.

Într-un studiu publicat în The Journal of Surgical Research, 32 de adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani au primit 30 de minute pentru a consuma fie o sticlă de apă, fie o băutură energizantă fără zahăr, după un post peste noapte.

Experimentul a fost efectuat de două ori, separate de o săptămână. Echipa de studiu a analizat coagularea sângelui și funcția trombocitelor înainte de experiment, precum și 1 oră după aceea și a găsit o legătură între consumul de băuturi energizante și creșterea agregării trombocitelor sau aderența trombocitelor care se adună împreună (prin Morgan & Claypool Life Sciences). Drept urmare, cercetătorii au concluzionat că băuturile energizante pot pune în pericol sănătatea inimii.

Riscurile consumului excesiv de băuturi energizante

Cei care depășesc limitele consumului de băuturi energizante cu cofeină pot fi deosebit de expuși riscului de evenimente cardiovasculare adverse. Conform raportului de caz din 2023 menționat anterior, un bărbat în vârstă de 20 de ani care a suferit un atac de cord a mers la spital după 8 ore de dureri intense în piept care se extinde până la umărul stâng.

Simptomele lui s-au dezvoltat la 4 ore după ce a băut cinci cutii de băuturi energizante, pe lângă faptul că a băut mai multe băuturi energizante zilnic în ultimele săptămâni.

În cadrul cercetării, echipa de studiu a evidențiat efectele de hipercoagulare ale băuturilor energizante și riscul crescut ulterior de formare a cheagurilor de sânge.

Deși sunt necesare investigații suplimentare, experții subliniază necesitatea unei conștientizări sporite cu privire la potențialele pericole pentru sănătate ale băuturilor energizante și importanța menținerii consumului la minimum.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) recomandă menținerea aportului de cofeină sub 400 de miligrame pe zi, deoarece depășirea acestei cantități poate induce efecte secundare dăunătoare.

Rețineți că diferite băuturi energizante au cantități diferite de cofeină, așa că asigurați-vă că verificați întotdeauna eticheta produsului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel