Sari la conținut

Ce se întâmplă din punct de vedere juridic daca aveți efecte secundare severe după administrarea vaccinului covid-19? Ne răspund avocații

efecte secundare
Vaccinul anti-covid rusesc are o eficacitate de 92%

Efecte secundare severe după ce ați primit un vaccin Covid? Ce se poate întâmpla? Ne răspund avocații

Nu puteți da în judecată Pfizer sau Moderna dacă aveți efecte secundare severe ale vaccinului Covid. Nici guvernul probabil nu vă va despăgubi pentru daune

Dacă aveți efecte secundare severe după ce ați primit un vaccin Covid, avocații au delcrat celor de la CNBC că practic nu este nimeni de vină într-o instanță de judecată din SUA.

Guvernul federal a acordat companiilor precum Pfizer și Moderna imunitate de răspundere dacă ceva neintenționat nu merge bine cu vaccinurile lor.

„Este foarte rar ca o lege cu privire la imunitatea generală să fie adoptată”, a spus Rogge Dunn, un avocat din Dallas în domeniul muncii și ocupării forței de muncă. „Companiilor farmaceutice de obicei nu li se oferă o protecție de răspundere legală în conformitate cu legea.”

De asemenea, nu puteți da în judecată Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru autorizarea unui vaccin pentru uz de urgență și nici nu vă puteți responsabiliza angajatorul în cazul în care acesta impune inocularea ca și condiție de angajare.

Congresul a creat un fond special pentru a ajuta la acoperirea salariilor pierdute și a cheltuielilor medicale din buzunar pentru persoanele care au fost iremediabil afectate de o „contramăsură acoperită”, cum ar fi un vaccin. Dar este dificil de utilizat și rareori plătește. Avocații spun că a compensat mai puțin de 6% din cererile depuse în ultimul deceniu.

Imun la procese

În februarie, secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, a invocat Legea privind pregătirea publică și pregătirea pentru situații de urgență.

Legea din 2005 împuternicește secretarul HHS să ofere protecție juridică companiilor care produc sau distribuie consumabile medicale esențiale, cum ar fi vaccinuri și tratamente, cu excepția cazului în care există „o conduită necorespunzătoare intenționată” de către companie. Protecția durează până în 2024.

Asta înseamnă că, în următorii patru ani, aceste companii „nu pot fi acționate în judecată pentru daune bănești în instanță” din cauza vătămărilor legate de administrarea sau utilizarea produselor pentru tratarea sau protejarea împotriva Covid.

„Când guvernul a spus:„ Vrem să dezvolți acest lucru de patru sau cinci ori mai repede decât o faci în mod normal ”, cel mai probabil producătorii au spus guvernului:„ Vrem ca tu, guvernul, să ne protejezi de procese de milioane de dolari ”, au declarat avocații.

Cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată a fost pentru oreion. A durat patru ani și a fost licențiat în 1967. Vaccinul Covf-19 Pfizer a fost dezvoltat și eliminat pentru utilizare de urgență în opt luni – fapt care a alimentat neîncrederea publică față de inocularea coronavirusului în S.U.A.

Aproximativ 4 din 10 americani spun că „cu siguranță” sau „probabil” nu ar fi vaccinați, potrivit unui sondaj recent realizat de Pew Research Center. Deși acest lucru este mai mic decât în urmă cu două luni, acesta indică în continuare un decalaj de încredere uriaș.

Dar producătorii farmaceutici, precum Pfizer, continuă să liniștească publicul că nu fost sărite etape în realizarea vaccinului. „Acesta este un vaccin care este aprobat de toate autoritățile din lume. Asta ar trebui să spună ceva”, a declarat luni dr. Albert Bourla, CEO, într-un interviu acordat CNBC lui „Squawk Box”.

Imunitatea legală acordată companiilor farmaceutice le protejează împotriva proceselor.

Guvernul nu dorește ca oamenii să dea în judecată companiile care produc vaccinul Covid. Pentru că atunci, producătorii probabil ar percepe guvernului un preț mai mare pe doză/ persoană.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel