Sari la conținut

Atenție! Evită acest lucru în Miercurea Mare că să nu ai parte de necazuri tot anul!

Rugăciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul Paștelui

Miercurea Mare nu este doar o zi „de post” din calendar. Este momentul care deschide tăcerea dinaintea sacrificiului. Și, spun tradițiile vechi, ar fi bine să nu te prindă certat cu nimeni.

Miercurea Mare trece adesea neobservată în tumultul pregătirilor de Paște. Mulți se gândesc la ea ca la o zi oarecare din Săptămâna Mare — între curățenie, cumpărături și graba de a termina tot „la timp”. Dar pentru cei care încă mai țin cont de vechile rânduieli, această zi are o încărcătură aparte.

Potrivit crestinortodox.ro, Miercurea Mare aduce în prim-plan trădarea lui Iuda, momentul care a accelerat drumul spre Răstignire. Nu întâmplător, Miercurea a rămas una dintre cele două zile de post de peste an, alături de Vineri.


Ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus

Textele evanghelice descriu ziua de miercuri ca fiind marcată de două gesturi opuse: vânzarea lui Hristos pentru treizeci de arginți și gestul de pocăință profundă al unei femei care L-a uns cu mir scump.

„Aceasta, turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare”, spune Iisus, după cum consemnează Evanghelia după Matei (26,13).

Aceste două scene definesc o zi care nu este despre fapte mari, ci despre alegeri care schimbă destine. Trădarea vine din rândul celor apropiați, iar iertarea din partea cuiva pe care lumea îl judeca.


Ce e bine să faci în Miercurea Mare – potrivit tradiției

✅ Rugăciunea este considerată cel mai potrivit lucru în această zi. Nu trebuie făcut în mod spectaculos. E de ajuns să spui sincer ceea ce ai de spus. Potrivit tradiției, rugăciunile rostite în această zi au forța de a „curăța anul de necazuri și boli”.

✅ Împăcarea cu cei cu care ai avut conflicte este una dintre cele mai importante îndatoriri. E despre liniște interioară, nu despre a câștiga sau a demonstra ceva.

✅ Treburi casnice? Da, dar limitate. Este ultima zi în care mai e permis să speli rufe sau să calci haine. După această zi, activitățile gospodărești se opresc în semn de respect față de Patimile Mântuitorului.

✅ Postul se ține fără abatere, în amintirea trădării. E o formă de veghere și de disciplină sufletească, nu doar o restricție alimentară.


Ce ar fi bine să eviți

⛔ Vorbele grele sau mânia. Se spune că enervarea și conflictul din această zi atrag neliniște pentru tot anul. Tradiția vorbește despre Miercurea Mare ca despre un prag între păcat și iertare – cum îl treci, așa îți va merge.

⛔ Necurățenia în cuvinte. Fie că e vorba de judecăți aspre sau glume nepotrivite, orice abatere de la gândul curat e considerată „întinare înainte de Patimi”.

⛔ Lucrările grele și agitația. Ritmul se domolește treptat. Ziua aceasta marchează începutul unei perioade care nu e despre grabă, ci despre a înțelege ce se întâmplă cu tine și în tine.

Trăim altfel. Grăbiți, conectați, uneori deconectați de tot ce înseamnă ritm spiritual. Dar zile ca aceasta rămân în țesătura sufletului colectiv, chiar și atunci când nu le mai trăim ca pe vremuri.

Poate nu mai mergem toți la denie. Poate nu mai postim la fel. Dar o zi în care încercăm să fim mai calmi, mai blânzi și mai împăcați cu lumea… nu e de lepădat.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel