Categories: Ştiri sănătate

Atenție! Poți face atac cerebral sau infarct dacă mănânci aceste alimente, pe caniculă

Pericole caniculă. Deşi pare o teorie SF, pe caniculă, un ceai fierbinte răcoreşte mai bine decât un pahar cu suc în care aţi pus câteva cuburi de gheaţă. Cu cât transpiraţi mai abundent, cu atât veţi resimţi mai puţin efectele caniculei.

Alimentele foarte reci consumate în perioadele caniculare pot avea efect dăunător, întrucât determină contracţia  vaselor de sânge. Nu doar că vă veţi încălzi şi mai mult, ci chiar puteţi suferi un infarct sau un atac cerebral.

Alimente periculoase pe caniculă

Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinţează mitul băuturilor reci pe caniculă. Explicaţia specialistului este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinţi, nu faceţi decât să creşteţi temperatura corpului. Nervii care se regăsesc în cavitatea bucală şi sistemul digestiv vor stimula creierul să producă mai multă transpiraţie, care prin evaporare, va produce răcorirea corpului. „Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle.

Deşi oamenii se simt şi mai înfierbântaţi în momentul în care consumă băuturi sau alimente calde, „în momentul în care încep să transpire, vor începe să se simtă răcoriţi”, adaugă şi dr. Cristopher Gordon, expert în „termoreglare umană” la Universitatea din Sydeny. Transpiraţia este un proces vital pentru organism. În cazul în care acesta nu ar avea loc, în medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creşte periculos de mult, provocând atac cerebral şi deces.

Secretul iute al asiaticilor

Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca, în loc să alegeţi un frappe cu gheaţă sau sucuri răcoritoare, mai bine consumaţi un ceai cald sau mâncare caldă şi foarte condimentată, care are acelaşi efect de creştere a temperaturii interne. În plus, alimente iuţi, precum ardeii chilli, conţin o substanţă numită capsaicină, care acţionează asupra receptorilor nervoşi din cavitatea bucală şi din tractul digestiv şi intensifică activitatea glandelor sudoripare.

Astfel se explică de ce poparele din zone cu climă caldă, precum Asia sau America de Sud, obişnuiesc să mănânce feluri de mâncare iuţi, condimentate, în locul aşa-ziselor alimente răcoritoare precum îngheţata, pepene sau alte fructe zemoase. Alimentele reci, în schimb, provoacă o senzaţie temporară de răcorire, întrucât „cantitatea de lichid consumată este foarte mică raportat la greutatea corporală”. În plus, există o limită de lichide pe care să o puteţi consuma zilnic, astfel încât funcţia rinichilor să nu fie afectată.

 

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

24 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

54 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică