Sari la conținut

Poți face paralizie facială, infarct și pneumonie dacă nu folosești corect aerul condiționat

Din cuprinsul articolului

Paralizie facială de la aerul condiționat. Dacă e folosit, la temperaturi foarte scăzute şi nu este întreţinut corespunzător, aerul condiţionat declanşează multe probleme de sănătate, inclusiv infarct sau paralizie facială. 

-Paralizie facială. Expunerea la curenţii de aer rece ai aparatului de aer condiţionat pot favoriza o pareză facială. Persoanele diagnosticate cu paralizie facială încep să îşi simtă faţa tot mai grea, nasul deviat spre partea sănătoasă a feţei, iar colţul gurii este deviat şi şters. În plus, acestea nu pot închide ochii, nu pot încreţi fruntea şi se pot hrăni foarte greu.

Migrene şi sinuzită. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Infarct. Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație. “Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator.

Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

-Boli respiratorii. Aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie). “Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, explică epidemiologul Alexandru Rafila.

-Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Cum vă feriți de probleme

Medicii vă oferă câteva sfaturi:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece, pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială;
  • Curăţaţi filtrele de două ori pe an;
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade;

Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel