Sari la conținut

Ce să mâncăm pentru a preveni accidentul vascular cerebral și cum recunoaștem semnele unui AVC

Accidentul vascular cerebral a început să afecteze persoane din ce în ce mai tinere, iar acest aspect este de o reală îngrijorare. România înregistrează încă cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problemă medicală urgentă și trebuie tratată imediat. AVC reprezintă cauza principală a daunelor pe termen lung.

Dacă cineva face AVC, trebuie să recunoști principalele semne. Ține minte acronimul BE FAST!

Balance – Persoana respectivă își poate pierde echilibrul, coordonarea, are probleme în a se deplasa și este amețit

Eyes – O schimbare bruscă a vederii, vede în ceață, dublu sau i se încețoșează privirea

Face – Mușchii feței cedează, fața este asimetrică sau moale

Arms – Amorțeală în membre sau senzație de moleșală – mâini sau picioare

Speech – Persoana are probleme în a vorbi, nu înțelege cuvintele și nu poate scrie

Time – Acesta este cel mai prețios lucru. Imediat trebuie să suni la Ambulanță, numărul 112 și să ții minte când au început simptomele

De la durata atacului cerebral, persoanei afectate i se poate administra în 3-4 ore, un medicament care să distrugă cheagurile de sânge formate. După ce vin paramedicii trebuie să știm istoricul medical al persoanei pentru ca medicii să știe care strategie de tratament este eficientă.

Ce stil de viață trebuie să aibă o persoană pentru a se feri de cheaguri, cauza care declanșează accidentul cerebral vascular

În primul rând, tensiunea arterială trebuie ținută sub control. Sunt necesare acele minim 30 de minute de mișcare pe zi, renunțarea la fumat și o alimentație sănătoasă, preventivă. Este esențială menținerea unei greutăți corporale normale, obezitatea vine ”la pachet” cu o mulțime de boli grave.

În cadrul unui demers publicat în jurnalul Stroke,  cercetătorii au analizat opt studii și au ajuns la concluzia că pentru fiecare 7 grame în plus de fibre pe zi, riscul de a suferi un accident vascular cerebral scade cu 7%. Acest lucru este valabil indiferent de tipul de AVC, ischemic sau hemoragic.

Potrivit recomandărilor, femeile au nevoie de 21-25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații de 30-38 de grame.

Care sunt alimentele cele mai recomandate pentru a preveni AVC-ul

  • Ovăzul – dincolo de miraculoasa proprietate de a absorbi colesterolul rău, fulgii de ovăz au un conținut mare de fibre solubile și insolubile, o cană de fulgi de ovăz conține 4 grame de fibre.
  • Spanacul – subțiază sângele și este un adevărat elixir pentru sănătate, ca toate frunzele verzi, de altfel. Alege cât mai multe alimente verzi.
  • Pigmentul care colorează puternic este recomandat, fiind semnul antioxidanților prezenți. Așadar, afinele, murele, cireșele și zmeura intră și ele pe lista alimentelor benefice sănătății.
  • Peștele gras, bogat în Omega3, ca somonul și sardina
  • Fructele oleaginoase, dar și curmalele și smochinele contribuie la menținerea unei stări de sănătate bună. Acestea însă se consumă în cantități mici, au valoare calorică mare

La nivel mondial, AVC  constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer şi, conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 17 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 60% dintre aceşti pacienţi decedează, iar ceilalți rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.

România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani şi 13,9% la varsta de peste 70 de ani.

România înregistrează încă cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel national fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel