Din cuprinsul articolului
Un adevărat fenomen a explodat pe rețelele de socializare, după ce tot mai mulţi români din diaspora se filmează să arate cum își distrug buletinele sau pașapoartele, ca formă de protest faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale din 18 mai.
În acest context, Ministerul de Interne (MAI) îi avertizează pe români că în mediul online se desfășoară o campanie de dezinformare cu privire la desfășurarea procesului electoral.
În paralel cu avertismentul de la MAI cei de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmit că întregul proces electoral s-a desfăşurat într-un climat de integritate, corectitudine şi transparenţă, însă nu trebuie trecute cu vederea „tehnicile şi tacticile care vizează propagarea dezinformărilor”.
De asemenea, și Consiliul Național al Audiovizualului atrage atenția asupra riscurilor tot mai mari generate de conținutul manipulator din mediul online, în special în contextul alegerilor.
Autorităţile acuză campanii de dezinformare
„Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă angajamentul pentru protejarea ordinii publice și a încrederii în procesul democratic. Subliniem faptul că procesul electoral s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență, iar evaluările observatorilor internaționali, inclusiv ale OSCE, au confirmat corectitudinea și integritatea acestuia”, a concluzionat MAI.
Potrivit AEP, „sistemul electoral românesc este adaptat celor mai înalte standarde europene şi internaţionale în materie şi oferă garanţii de securitate la toate nivelurile”.

AEP menţionează că toate activităţile pentru organizarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au desfăşurat în condiţii normale şi fără întreruperi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2025.
„Instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, fapt confirmat şi de lipsa sesizărilor cu privire la incidente de tipul celor care ar fi putut denatura rezultatul scrutinului, atât pe parcursul derulării operaţiunilor din secţiile de votare, cât şi după încheierea proceselor-verbale şi transmiterea şi centralizarea acestora”, a informat AEP.
Totodată, datele oficiale ale birourilor electorale au arătat că nu au fost depuse contestaţii privind rezultatul sufragiului, fapt subliniat şi în rapoartele observatorilor internaţionali prezenţi în secţiile de votare din ţară şi din străinătate, precizează sursa citată de News.ro.
„Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia că informaţiile false lansate în spaţiul public au doar obiectivul de a submina încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, fiind răspândite în mod iresponsabil chiar şi în absenţa oricăror probe”, se mai arată în comunicat.
AEP: „Sunt tehnici şi tactici care vizează propagarea dezinformărilor”
AEP mai subliniază importanţa informării corecte şi din surse oficiale a alegătorilor în vederea consolidării integrităţii şi a corectitudinii procesului electoral, având în vedere „actualul climat informaţional dominat de tehnici şi tactici care vizează propagarea dezinformărilor cu scopul de a eroda încrederea în procesele electorale democratice”.
Conform AEP, organizarea alegerilor prezidenţiale din acest an a fost posibilă „doar printr-un parteneriat coerent, deschis şi profesionist şi printr-o cooperare eficientă între instituţiile cu atribuţii în materie electorală”.
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis mulţumiri partenerilor instituţionali, personalului din birourile electorale de la toate nivelurile, societăţii civile şi mass-media pentru contribuţia la organizarea în cele mai bune condiţii a alegerilor prezidenţiale din acest an.
„Alegerile libere sunt esenţiale pentru o societate corectă, echitabilă şi care răspunde nevoilor tuturor cetăţenilor ei, procesul electoral recent încheiat reafirmând statutul de democraţie consolidată a României”, a mai arătat AEP.
Apel al CNA
„În ultimele zile, pe rețelele sociale au apărut materiale înșelătoare, menite să afecteze încrederea publicului în procesul democratic. CNA recomandă ferm: Informați-vă exclusiv din surse oficiale și verificate; Evitați distribuirea conținutului fals, chiar și în scop ironic – fiecare redistribuire poate amplifica dezinformarea; Raportați conținuturile suspecte direct în platformele online.
CNA colaborează activ cu instituțiile naționale, precum și cu platformele digitale, pentru a contracara fenomenul dezinformării.
Reamintim că procesul electoral s-a desfășurat în condiții de transparență și legalitate, iar observatorii internaționali, inclusiv OSCE, au confirmat corectitudinea acestuia”, a transmis CNA.