Categories: Ştiri sănătate

Avertisment emis de FDA: nu mai cumpărați și utilizați acest produs! Poate provoca convulsii și chiar decesul

Reiterând un avertisment emis pentru prima dată în noiembrie, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA îi îndeamnă pe americani să stea departe de suplimentele care conțin tianeptină, cunoscută pe stradă sub numele de „heroină de benzinărie”.

Suplimentele, vândute sub numele de marcă Neptune’s Fix online și în benzinării și magazine de proximitate, pot provoca convulsii, pierderea cunoștinței și chiar moartea.

„FDA avertizează consumatorii să nu achiziționeze sau să folosească niciun produs Neptune’s Fix sau orice alt produs cu tianeptină – o substanță potențial periculoasă care nu este aprobată de FDA pentru nicio utilizare medicală, dar care este vândută ilegal cu pretenții de îmbunătățire a funcțiilor cerebrale și de tratare a anxietății, depresiei, durerii, tulburărilor legate de consumul de opiacee și a altor afecțiuni”, a precizat agenția în declarația sa din noiembrie.

Sursă foto: NBC News

Actualizând acest avertisment miercuri, FDA a declarat că, „continuă să primească rapoarte de evenimente adverse grave după utilizarea produselor Neptune’s Fix”.

Tianeptina este un antidepresiv folosit în Europa, Asia și America Latină

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, tianeptina este un antidepresiv folosit în Europa, Asia și America Latină, dar nu a fost niciodată aprobat pentru nicio utilizare medicală în Statele Unite.

„Mai multe studii de caz au raportat efecte adverse grave și chiar decesul în urma abuzului recreațional de tianeptină”, a precizat CDC.

Neptune Resources LLC, producătorul produselor, „a fost de acord să retragă în mod voluntar toate loturile de Neptune’s Fix Elixir, Neptune’s Fix Extra Strength Elixir și Neptune’s Fix Tablets”, potrivit FDA. De asemenea, agenția a trimis notificări pe 11 ianuarie către magazinele de proximitate, benzinăriile și alți comercianți cu amănuntul pentru a opri vânzarea produselor.

Nu doar ingredientul activ tianeptină îngrijorează FDA.

„Etichetele Neptune’s Fix menționează că produsul conține tianeptină, dar produsul poate conține și alte ingrediente dăunătoare care nu sunt enumerate pe etichetă”, a declarat agenția.

De asemenea, „aceste produse pot interacționa, în moduri amenințătoare de viață, cu alte medicamente pe care un consumator le poate lua”, a adăugat agenția.

În cadrul unei discuții cu NBC News, Dr. Pieter Cohen, profesor asociat la Harvard Medical School, a numit amenințarea reprezentată de tianeptină un alt semn al slabei supravegheri a suplimentelor alimentare din această țară.

Medicamentul are calități asemănătoare opioidelor

Suplimentele alimentare nu trebuie să fie supuse aprobării FDA și nici nu sunt testate pentru siguranță sau eficacitate.

„Instrumentele FDA sunt extrem de limitate”, a declarat Cohen, care studiază reglementarea suplimentelor. „Practic, se află într-o situație în care trebuie să întrebe politicos compania dacă poate să retragă de pe piață”.

Cu toate acestea, s-ar putea să existe ajutor din partea Congresului: Pe 18 ianuarie, cinci membri ai Congresului au trimis o scrisoare comisarului FDA, Dr. Robert Califf, în care îi îndeamnă să ia mai multe măsuri în privința tianeptinei.

Medicamentul „are calități asemănătoare opioidelor și creează o dependență extrem de mare”.

 

 

Recent Posts

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

17 minute ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

10 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

11 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

11 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

12 ore ago

Citeste si: