Sari la conținut

Probleme de sănătate mintală cauzate de dependența de smartphone

dependenta de telefon
Sursă foto: Getty Images

Este esențial să acordăm prioritate bunăstării noastre mentale și fizice și să folosim smartphone-urile ca pe un instrument care să ne îmbunătățească viața, mai degrabă decât ca pe o distragere constantă a atenției.

Chiar dacă luăm telefonul în mână cu gândul că-l vom folosi 10 minute, acestea se pot transforma în câteva ore, lăsându-ne cu sentimentul de vinovăție pentru că am pierdut timp prețios, dar și cu senzația că am fost atrași pe un drum fără scăpare. Sentimentul că suntem prinși este unul legitim, deoarece telefonul și internetul creează dependență.

Sănătatea mentală și fizică

Ontologul Aashmeen Munjaal sugerează modul în care smartphone-urile pot avea un impact asupra sănătății noastre mentale și fizice și ce măsuri putem lua pentru a controla problemele psihologice și fizice cauzate de smartphone-uri.

Anxietatea, depresia și dependența

Aplicațiile de social media și fluxul constant de notificări pot duce la anxietate și depresie. Ar trebui să ne limităm utilizarea telefoanelor și să ne reducem dependența de ele pentru a evita acest lucru.

Dependența de smartphone și tulburările de somn

Cauzele dependenței de telefon sunt influențele de mediu, teama de a pierde ceva, comunicarea și gratificarea instantanee și schimbările în chimia creierului. Lumina emisă de smartphone-uri ne poate perturba tiparele de somn și ne poate afecta sănătatea mintală.

Sănătatea fizică și izolarea socială

Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate duce la dureri de gât. Se recomandă pauze regulate, întinderi și o poziție bună în timpul utilizării smartphone-urilor.

Menținerea conexiunilor din viața reală și limitarea utilizării telefonului în timpul întâlnirilor sociale este esențială.

Telefonul mobil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Practicați auto-îngrijirea

Potrivit ontologului, expertului în sănătate mintală și relații Aashmeen Munjaal, trebuie să folosim smartphone-urile în mod sănătos și echilibrat. Ar trebui să stabilim limite, să ne limităm utilizarea, să luăm pauze și să menținem conexiuni în viața reală.

Este esențial să acordăm prioritate bunăstării noastre mentale și fizice și să folosim smartphone-urile ca pe un instrument pentru a ne îmbunătăți viața, mai degrabă decât ca pe o distragere constantă a atenției.

Simptome ale dependenței de telefon

Folosirea telefonului mobil la toaletă
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Utilizarea telefonului devine o problemă numai atunci când ne absoarbe atât de mult timp, încât ne face să neglijăm relațiile reale, munca, școala, hobby-urile sau alte lucruri importante din viața noastră. Dintre semnele și simptomele dependenței de telefon, la care trebuie să fim atenți în cazul nostru sau al unei persoane dragi, enumerăm următoarele:

  • Utilizarea telefonului în momentele de plictiseală;
  • Stări de anxietate când nu este folosit telefonul;
  • Trezitul în timpul nopții pentru a verifica telefonul;
  • Irosirea timpului pe telefon, fără un scop real;
  • Ignorarea persoanelor din jur pentru a folosi telefonul;
  • Izolarea de familie sau prieteni;
  • Probleme în a îndeplini o sarcină;
  • Frica de a rămâne pe dinafară (a nu fi la zi cu ce se întâmplă pe rețelele sociale/în lume – denumită în engleză FOMO sau „fear of missing out”);
  • Mințitul sau ascunderea față de ceilalți a cât timp petrecem pe telefon;
  • Anxietate la gândul că am uitat telefonul acasă, că se termină bateria ori că sistemul de operare nu mai funcționează, deși nu am avea nevoie de acesta;
  • Vibrația fantomă (sentimentul că am primit o notificare și telefonul vibrează, deși nu se întâmplă cu adevărat);
  • Teama că nu am primit niciun mesaj și nu ne scrie nimeni, denumită în engleză „textaphrenia”.

Dintre simptomele care ne pot pune în gardă, frica de a pierde telefonul (numită „nomofobia”) poate trezi sentimente puternice de panică, anxietate sau agitație. Simptomele fizice pot include respirația greoaie, durerile în piept, amețeala, tremuratul mâinilor, transpirațiile, pulsul crescut și starea de leșin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel