Categories: Ştiri sănătate

Avertisment medic neurolog: „Acesta este unul dintre cele mai periculoase produse alimentare. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul!”

Medicul neurolog Vlad Ciurea, ne explică importanța alimentelor pentru creierul uman și ce efecte nefaste pot avea unele alimente. Un anumit aliment este extrem de periculos, fiind de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul.

„Pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele.

Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi…

Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.

Ce este aditivul E951?

Potrivit InfoCons, aditivul E951 sau aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantități egale din cele două substanțe.

Este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice și tablete de îndulcitor.

Aspartamul a fost descoperit accidental în anul 1965 în timpul unor sinteze farmaceutice.

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 951 ?

Aspartamul este utilizat ca îndulcitor. Gustul acestuia este apropiat de cel al zaharozei. Aspartamul prezintă un sinergism destul de pronunțat în formulări complexe cu unele glucide și edulcoranți intenși, combinațiile cu acesulfam K și/sau zaharină fiind utilizate cel mai des. În unele cazuri, aspartamul poate potența aroma de lămâie, portocală sau grepfrut.

Aspartamul se întâlnește într-o varietate mare de produse cum ar fi:

  • băuturi răcoritoare dietetice;
  • mixuri pentru budinci;
  • băuturi instant;
  • topinguri;
  • cafea;
  • ceai instant;
  • produse lactate;
  • gumă de mestecat;
  • cereale pentru micul dejun;
  • snacks-uri pe bază de amidon;
  • în nuci și alune glasate, preambalate, uscate și cu adaosuri de arome;
  • în produse de cofetărie pe bază de cacao sau fructe uscate;
  • produse de cofetărie fără zahăr;
  • dropsuri pentru împrospătarea respirației;
  • înghețată;
  • băuturi spirtoase, vin și băuturi nealcoolice, băuturi spirtoase cu o concentrație de alcool până la 15% vol.
  • tablete edulcorante etc.

Recent Posts

Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel. Este interzis în aceste BOLI!

Nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, carnea de miel are un conținut bogat…

47 de minute ago

Rugăciunea puternică pe care Arsenie Boca o rostea de Paște

Părintele Arsenie Boca rămâne fără îndoială drept unul dintre cei mai milostivi pelerini ai secolului…

2 ore ago

Cât timp se pot păstra ouăle la frigider. Mulți români fac o greșeală care îi poate îmbolnăvi

Indiferent de forma preferată de preparare, ouăle sunt o parte esențială a alimentației umane. Nu…

2 ore ago

Horoscop Camelia Pătrășcanu. O zodie își poate schimba viața! Are parte de ajutor divin

Camelia Pătrășcanu susține că o zodie poate să-și schimbe viața. Însă trebuie să facă astăzi…

3 ore ago

Când e cazul să mergi urgent la oftalmolog. Medic: „Nu îţi dai seama că suferi de această afecţiune”

Medicul Adriana Furtună a discutat, la Sfatul Sănătății cu Andreea Cigolea, despre degenerescența maculară, dar…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic