Din cuprinsul articolului
Unele medicamente nu trebuie asociate cu cafeaua, deoarece prin interecțiunea cu cafeina se pot produce diverse reacții adverse nocive pentru sănătate.
Medicii atrag atenţia că, în unele cazuri, cafeina poate interacţiona cu numeroase medicamente, cărora le poate reduce acţiunea în organism sau, dimpotrivă, le poate potenţa efectele.
De exemplu, cafeaua poate împiedica absorbţia corectă a antibioticelor, precum şi a medicamentelor pentru boala Alzheimer, diabet, hipertensiune şi osteoporoză.
Analgezice
Cafeaua poate amplifica acţiunea analgezicelor precum acetaminofenul și aspirina, dar poate reduce absorbția altora, făcând conținutul stomacului mai acid. Paracetamolul combinat cu cafeaua poate afecta ficatul, scrie clickpentrusanatate.ro.
Cafeaua nu trebuie asociată cu antibioticeprecum cele din familia fluorochinolonelor. Acestea reduc eliminarea cofeinei și pot determina acumularea ei în organism, cu supradozaj și efecte toxice (palpitații cardiace, greață și halucinații).
Medicamente anti-astmatice
Cofeina trebuie evitată și în cazul tratamentului antiastmatic cu teofilină, deoarece aceste 2 substanțe au acţiuni similare, care pot determina o creștere a efectelor adverse ale medicamentului.
Medicamentele pentru răceală şi alergii fără reţetă este indicat să fie luate cu 2 ore înainte sau cu 4 ore după consumul cafelei.

Anticoagulante şi antihipertensive
Cafeina poate influența eficacitatea anticoagulantelor, lucru care poate crește riscul de cheaguri de sânge sau de sângerare.
Totodată, cafeaua nu trebuie luată cu medicamentele pentru hipertensiune, pentru că această interacţiune poate creşte ritmul cardiac.
Nu se recomandă consumul de cafea concomitent cu administrarea de diuretice, sedative (benzodiazepine), melatonină, antipsihotice, antidepresive, diabet, boala Alzheimer, hipotiroidism.
Cofeina poate, de asemenea, să interfereze cu absorbţia corectă a medicamentelor pentru osteoporoză, o boală metabolică a oaselor.
Alimente ce pot interacţiona cu cafeaua
Şi unele alimente pot interacţiona cu cafeaua, ceea ce poate afecta absorbţia unor substanţe nutritive sau cauzează probleme digestive. Citricele şi cafeaua nu ar trebui consumate împreună, pentru că ambele sunt alimente natural acide.
Consumul de cafea scade absorbţia unor nutrienţi ca fierul, prezent în alimente precum carnea roşie. O cafea băută după consumul de carne roşie poate reduce absorbţia fierului cu până 39%, scrie sursa precizată.