Categories: Stil de viaţă

Avertismentul specialiștilor de la Harvard: Cea mai mare greșeală pe care o facem când consumăm fructe. Devin ”otrăvitoare”

Când consumăm fructele. Ideea de a concentra într-un pahar tot ce-i mai bun din fructe sună tentant, însă nu este neapărat sănătos, atrag atenția specialiștii internaționali, alarmați de popularitatea detoxiefierilor pe bază de sucuri naturale.

Dovada că fructul „băut” se transformă în otravă pură pentru organism este studiul publicat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. Aceștia au analizat datele strânse de-a lungul a două decenii de la circa 200.000 de pacienți și au ajuns la concluzia că în timp ce fructele consumate ca atare scad cu până la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe crește într-un procent similar posibilitatea apariției acestei boli.

Motivul este cantitatea mare de fructoză conținută de sucuri, care ajunge mult prea rapid  în organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutriție din cadrul Universității Carolina de Nord spune că sucul obținut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul așa cum ar face-o un singur fruct, dar poate conține la fel de mult zahăr ca și o sticlă de Cola.

Când consumăm fructe nu trebuie să dăm pulpa deoparte

Același mesaj încearcă să îl transmită și specialiștii români. “Este ideal să consumăm fructele întregi sau shake-uri făcute la blender pentru că se păstrează și pulpa plină de fibre, care au un rol esențial în digestie: favorizează tranzitul intestinal, împiedică absorbția imediată a unor cantității crescute de zaharuri și grăsimi, împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Un beneficiu au însă și sucurile, spune acesta, și nu trebuie musai excluse total din dietă. „Păstrează vitaminele și mineralele cu rol antioxidant important precum vitaminele A, E sau zincul, dar și flavonoizii, cu rol de anihilare a radicalilor liberi din organism, putând preveni efectul cancerigen pe care astfel de substanțe le au”, mai arată nutriționistul.

 

Recent Posts

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un…

1 minut ago

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului,…

31 de minute ago

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi…

o oră ago

Simptomul „subtil” al cancerului intestinal care ar putea însemna că ai sângerări interne

Cancerul intestinal vă poate împiedica, de asemenea, să absorbiți în mod corespunzător substanțele nutritive din…

2 ore ago

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile

Câte războaie mondiale au mai rămas conform Bibliei: semnele următorului sunt deja vizibile. Izbucnirea conflictului…

2 ore ago

Băutura diuretică bogată în potasiu care face minuni pentru eliminarea retenției de apă în mod natural

Retenția de lichide este o problemă comună de care suferă multe persoane, deoarece, potrivit Fundației…

3 ore ago

Citeste si: