Sari la conținut

Avertismentul specialiștilor de la Harvard: Cea mai mare greșeală pe care o facem când consumăm fructe. Devin ”otrăvitoare”

mere
Sursa foto: Shelley Pauls/unsplash
Cojile de mere, benefice

Când consumăm fructele. Ideea de a concentra într-un pahar tot ce-i mai bun din fructe sună tentant, însă nu este neapărat sănătos, atrag atenția specialiștii internaționali, alarmați de popularitatea detoxiefierilor pe bază de sucuri naturale.

Dovada că fructul „băut” se transformă în otravă pură pentru organism este studiul publicat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. Aceștia au analizat datele strânse de-a lungul a două decenii de la circa 200.000 de pacienți și au ajuns la concluzia că în timp ce fructele consumate ca atare scad cu până la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe crește într-un procent similar posibilitatea apariției acestei boli.

Motivul este cantitatea mare de fructoză conținută de sucuri, care ajunge mult prea rapid  în organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutriție din cadrul Universității Carolina de Nord spune că sucul obținut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul așa cum ar face-o un singur fruct, dar poate conține la fel de mult zahăr ca și o sticlă de Cola.

Când consumăm fructe nu trebuie să dăm pulpa deoparte

Același mesaj încearcă să îl transmită și specialiștii români. “Este ideal să consumăm fructele întregi sau shake-uri făcute la blender pentru că se păstrează și pulpa plină de fibre, care au un rol esențial în digestie: favorizează tranzitul intestinal, împiedică absorbția imediată a unor cantității crescute de zaharuri și grăsimi, împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Un beneficiu au însă și sucurile, spune acesta, și nu trebuie musai excluse total din dietă. „Păstrează vitaminele și mineralele cu rol antioxidant important precum vitaminele A, E sau zincul, dar și flavonoizii, cu rol de anihilare a radicalilor liberi din organism, putând preveni efectul cancerigen pe care astfel de substanțe le au”, mai arată nutriționistul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel