Categories: Ştiri sănătate

Bărbați internați la Matei Balș cu o boală rară, care provoacă paralizie. Simptomele care nu trebuie ignorate

Doi bărbați, cu vârste de 54 și respective 76 de ani, au ajuns la Institutul „Matei Balș” cu o boală extrem de rară.

Pacienții aveau o stare de sănătate deteriorată, iar în urma analizelor medicale medicii au constatat că este vorba de botulism.

Bărbați internați la „Matei Balș” cu o boală rară

„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, a declarat medical infecționist Adrian Marinescu, pentru Digi24.

Ulterior s-a aflat că cei doi pacienți s-au fi îmbolnăvit după ce au mâncat alimente din conserve.

Medicul atrage atenția că dacă există suspiciunea de îmbolnăvire trebuie mers de urgență la spital.

„Trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic”, a mai zis Adrian Marinescu.

Simptomele intoxicației cu botulism

Spre deosebire de multe alte boli infecțioase, aceasta nu debutează cu febră; este o boală cu afebrilitate, la care apar de regulă fenomene neurologice.

Principalele simptome ale botulismului sunt:

  • greață,
  • vomă,
  • scaune diareice sau constipație,
  • dureri abdominale puternice (în botulismul alimentar),
  • dificultăți motorii,
  • atonie,
  • paralizie a membrelor,
  • vedere încețoșată,
  • pleoape căzute,
  • oboseală accentuată,
  • incapacitatea controlului mușchilor faciali,
  • probleme respiratorii.

Complicația principală, care poate să apară la toate tipurile de botulism, este insuficiența respiratorie severă, ceea ce poate duce, în unele situații, la deces.

Tratamentul se face doar în spital. Botulismul alimentar și al plăgilor se tratează cu antitoxină.

Prevenția botulismului

Pentru prevenirea acestei infecții severe se recomandă respectarea câtorva reguli:

  • fierbeți alimentele de origine animală (inclusiv laptele de vacă);
  • nu mâncați din conserva care odată desfăcută are miros neplacut sau ambalajul din metal este bombat;
  • renunțați la alimentele suspecte, mai ales în cazul copiilor;
  • separați alimentele crude de cele gătite;
  • țineți alimentele la temperaturi corecte;
  • folosiți apă din surse verificate periodic;
  • fierbeți corect conservele preparate în casă;
  • păstrați în condiții de igienă preparatele din carne afumate și peștele crud;
  • manevrați în condiții igienice mierea de albine.

Recent Posts

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

1 minut ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

31 de minute ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

o oră ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

2 ore ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

2 ore ago

Citeste si: