Sari la conținut

Cele trei metode sigure prin care previi botulismul, o boală mortală

Botulismul este o boală rară însă poate deveni mortală, dacă nu este tratată rapid. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Există mai multe tipuri de botulism: cauzat de alimente contaminate cu toxina, răni infectate cu bacteria care produce toxina botulinică sau botulism infantil, cauzat de mierea de albine. Toate cele trei forme de boală sunt extrem de periculoase și necesită tratament rapid.

Pentru a preveni botulismul respectați aceste trei reguli:

  • Aveți grijă atunci când pregătiți conserve în casă. Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaraerobe – Clostridium botulinum – să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine. Şi fructele, legumele, carnea de vită şi peştele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate cu stricteţe regulile individualede igienă. Toxina poate fi inactivată cu uşurinţă prin procedeele casnice obişnuite de preparare a alimentelor. Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute. Sporii, în schimb, sunt foarte rezistenţi la caldură, necesitând pentru inactivare expunere la 120°C, ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune.
  • Nu le dați sugarilor miere de albine. Se știe că mierea de albine este o sursă cunoscută de spori de bacterii care provoacă botulismul. Din acest motiv, mierea nu trebuie administrată copiilor cu vârstă sub 12 luni. Această boală afectează, de obicei, copiii între 3 săptămâni și 6 luni, dar sunt sensibili la această toxină până când împlinesc vârsta de un an.
  • Mergeți urgent la medic dacă aveți o rană care s-a infectat. 

Cum se manifesta botulismul?
Manifestarile care apar la persoanele care suferă de botulism sunt :
– lipsa puterii,
– gura uscată,
– dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire,
– vedere dublă sau înceţoşată şi
– paralizie. Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghiţit); apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gâtul, braţele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficienţă respiratorie şi la deces.

-Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumătate din pacienţi se observă pupile dilatate sau fixe.  –Greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale pot aparea înainte sau după debutul paraliziei iar constipaţia şi retenţia de urină fac parte adesea din tabloul clinic.

-Sunt frecvente simptome ca ameţeala, vederea încetoşată, gura uscată şi uneori durere şi uscaciunea în gât. Pacienţii sunt în general alerţi şi orientati, însă pot fi şi somnolenţi, agitaţi şi anxiosi.

– Tipic, febra este absentă.
La sugari, semnele sunt mai greu de observat şi includ :constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii.

Cum apare?
La adulţi, manifestarile apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile.
Cum se diagnosticheaza boala?
Organismele care generează boala pot fi identificate în probe de scaun sau în limfă. Se poate solicita electromiografia – măsurarea activităţii electrice a muşchilor. Scanarea creierului şi examinarea lichidelor spinale pot fi, de asemenea, de ajutor în diagnosticare.
Cum se trateaza botulismul?
Diagnosticarea şi tratamentul în stadiul precoce al bolii sunt extrem de importante. Botulismul generat de alimente şi cel contactat prin răni poate fi tratat cu ajutorul antitoxinelor – blocheaza acţiunea toxinelor în sânge. Antitoxinele nu pot repara răul deja făcut, dar pot opri sau preveni o eventuală evoluţie a bolii.
Atunci când botulismul produce dificultate la înghiţire, se recurge la tratamentul injectabil.
În cazul în care intervin probleme în respiraţie, se poate folosi un aparat pentru respiraţie artificială.
Obisnuinta de a folosi antibioice poate determina o şi mai mare absorbţie de toxine, din moment ce sporii sunt distruşi în intestine. Multe persoane au reacţii alergice la antitoxine.
Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil să se vindece în câteva luni.
Dacă botulismul nu este tratat, persoanele pot să paralizeze sau să nu mai poată respira. Chiar şi cu tratament, însănătoşirea poate dura mult timp, în special în cazul botulismului infantil. Se poate ajunge la complicaţii cauzate de paralizie, cum ar fi pneumonia sau alte infecţii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel