Sari la conținut

Primele semne de îmbolnăvire apar pe față. Cum se schimbă aspectul pielii și al ochilor dacă ai boli de inimă, cancer sau diabet

Semne de boală. Ochii roşii, pliurile pe lobul urechii şi roşeaţa pielii pot indica boli cardiovasculare, pielea galbenă trădează afecţiuni ale stomacului şi ficatului, iar forma urechilor poate spune dacă suferiţi de cancer.
Forma şi culoarea ochilor, aspectul tenului şi forma urechilor pot indica existenţa multor boli, de la anemie şi colesterol crescut la cancer de piele.

Boli „citite” în ochi

Pleoape căzute – afecţiuni posibile: paralizie facială, cancer pulmonar
Pleoapele căzute pot fi semnul paraliziei faciale, ce apare din cauza unui virus herpetic ce blochează semnalele pe care creierul le trimite muşchilor feţei. Mai rar, pleoapele căzute pot indica un cancer la plămâni.
Ochi roşii – afecţiuni posibile: alergie, hipertensiune, inflamarea irisului
Ochii roşii indică de cele mai multe ori alergii sau conjunctivite. Altă cauză poate fi inflamarea irisului, simptom al spondilitei anchilozante. „Uneori, tensiunea arterială mărită provoacă spargerea vaselor mici de sânge de la nivelul ochiului”, explică oftalmologul Mircea Filip.
Zbaterea ochiului – afecţiuni posibile: stres, scleroză multiplă
Stresul este principala cauză a spasmelor muşchilor pleoapei. „Zbaterea persistentă a ochiului timp de câteva zile sau săptămâni poate indica o afecţiune a sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă”, explică neurologul Stokes Lampard, citat de dailymail.co.uk.
Cercuri în jurul irisului – afecţiuni posibile: colesterol mărit
Cercurile albe din jurul irisului, partea colorată a ochiului, sunt un semn binecunoscut al nivelului ridicat al colesterolului. Cercurile maronii apărute în jurul irisului sunt un semn al bolii Wilson, adică un exces de cupru în organism. „Cuprul distruge ţesuturile şi induce stări de confuzie”, a mai spus neurologul citat.
Pleoape palide – afecţiuni posibile: anemie
Atunci când pleoapa inferioară este palidă, nu roşiatică, poate fi vorba de anemie, ca urmare a deficitului de fier. O simplă analiză de sânge poate confirma boala.

Boli citite pe faţă

Riduri – afecţiune posibilă: osteoporoză
Ridurile faciale pot trăda osteoporoza, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Şcoala de Medicină Yale. După ce au examinat 114 femei la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, au ajuns la concluzia că femeile cu cele mai adânci riduri aveau cele mai fragile oase. „Oasele şi pielea au ca element comun colagenul. Un nivel scăzut de colagen favorizează apariţia ridurilor şi deterioarea oaselor”, subliniază autorul studiului.
Înroşirea pielii – afecţiuni posibile: lupus, boli de inimă, menopauză
 Roşeaţa pielii poate fi semn de lupus eritomatos, afecţiune care provoacă o iritaţie în formă de fluture pe obraji şi nas. „Cei care suferă de boli cardiovasculare se confruntă cu roşeaţa pielii. Efectul este mai evident pe faţă, deoarece pielea este mai subţire şi vasele de sânge sunt mai apropiate”, explică dr.Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Schimbarea culorii pielii – afecţiuni posibile: bronşită, astm, icter
Boli respiratorii precum bronşita, enfizemul pot colora pielea în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism. „Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecţiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecţiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, adaugă dermatologul Clătici.
Buze uscate – afecţiuni posibile: anemie, diabet
Crăpăturile sau rănile la colţul gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Producţia de celule roşii încetineşte, iar rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecţia locală cu candida.
Faţă umflată, pufoasă – afecţiuni posibile: hipertiroidie, oreion
Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism) metabolismul este încetinit, ceea ce duce la îngrăşare, inclusiv la nivelul feţei.

ALTE AFECŢIUNI

Urechea răsucită – afecţiuni posibile: cancer de piele
Urechea răsucită sau „conopidă”, aşa cum a mai fost denumită, poate trăda cancer de piele. Tumorile apar sub forma unor noduli albi sau de culoarea pielii.”Urechea este un loc obişnuit pentru carcinomul celular, cea mai frecventă formă de cancer de piele. Urechea «conopidă» este o malformaţie întâlnită frecvent la jucătorii de box şi de rugby”, exemplifică medicul dermatolog Clătici.
Pliuri pe lobul urechii – afecţiuni posibile: boli de inimă
Pliurile de pe lobul urechii pot semnaliza afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în „British Heart Journal”. „Poate fi vorba despre dilataţie vasculară şi fragilitate sanguină”, adaugă dermatologul.
Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: