Categories: Ştiri sănătate

Bărbații cu autism sau ADHD, mai susceptibili la cancer testicular. Studiu

Potrivit unui nou studiu, bărbații care au tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi autismul și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), sunt puțin mai predispuși la cancer testicular sau seminom.

Studiul, publicat în British Journal of Cancer, se spune că este prima abordare care a stabilit o legătură între cele două.

Bărbații cu autism sau ADHD, mai susceptibili la cancer testicular. Studiu

Există diverse forme de cancer testicular, dintre care majoritatea încep în celulele germinale – celulele care produc spermatozoizi – găsite în testiculele bărbaților.

Denumite alternativ tumori cu celule germinale, acestea pot fi clasificate în două grupe: seminoame și non-seminoame, potrivit Cancer.org. Seminomul este o variantă cu răspândire lentă și foarte vindecabilă, care apare de obicei în celulele germinale, dar se poate propaga în diferite părți ale corpului.

„Deoarece cancerul testicular poate fi îndepărtat chirurgical, vindecând astfel boala, este important să solicitați îngrijire la timp dacă simțiți un nodul în testicul”, a declarat Ingrid Glimelius, consultant senior la Departamentul de Oncologie de la Spitalul Universitar Uppsala și profesor la Universitatea din Uppsala, unde se desfășoară studiul.

Ca parte a studiului, o cohortă de 6.166 de pacienți cu cancer testicular a fost comparată cu 61.660 de bărbați din aceeași grupă de vârstă, dar fără afecțiune.

Cercetătorii au făcut referire la datele din registrul medical pentru a înțelege dacă diagnosticul de tulburări psihiatrice a fost mai frecvent la bărbații afectați de cancer decât cei din grupul controlat.

Evenimentele timpurii de viață au un impact, poate chiar încă din stadiul fetal

Inițial, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă a unui risc mai mare de cancer testicular la persoanele cu un diagnostic psihiatric, dar grupul cu o tulburare de neurodezvoltare a arătat o tendință crescută de a dezvolta tip seminom de cancer testicular.

„Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu o tulburare de neurodezvoltare erau în medie cu patru ani mai tineri atunci când au dezvoltat cancer și aveau mai multe șanse de a avea o boală mai avansată la diagnostic”, a spus Glimelius, conform Eureka Alert.

„De asemenea, am văzut că persoanele cu un diagnostic psihiatric anterior au avut un risc ușor crescut de a muri din cauza cancerului testicular în comparație cu persoanele fără un diagnostic psihiatric anterior, deși ratele de supraviețuire a cancerului testicular au fost în general foarte bune în ambele grupuri”, a spus Anna Jansson, student doctorand la Universitatea din Uppsala și medic la Spitalul Universitar din Uppsala.

„Nu știm de ce vedem o legătură între tulburările de neurodezvoltare și riscul de cancer testicular, dar credem că evenimentele timpurii de viață au un impact, poate chiar încă din stadiul fetal”, a adăugat Jansson.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

19 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

49 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: