Categories: Expertul zilei

Bărbatul sau femeia? Cine e mai predispus la boli de inimă după Covid, potrivit unui studiu

Bărbatul sau femeia? Așa-numitul „dezavantaj masculin” în severitatea Covid-19 nu poate fi explicat doar de bolile cardiovasculare preexistente, deoarece alți factori contribuie, de asemenea, la severitatea bolii de inimă, spun acum cercetătorii.

Covid-19 este o boală respiratorie mortală, dar complicațiile cardiovasculare, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii (aritmia), lipsa fluxului sanguin la creier (accident vascular cerebral) și insuficiența cardiacă sunt, de asemenea, raportate la unii pacienți. Bărbații au, de obicei, rezultate mai rele din cauza Covid-19 decât femeile.

Bărbatul sau femeia? Cine e mai predispus la boli de inimă după Covid

Deoarece boala cardiovasculară preexistentă este un factor de risc cunoscut pentru Covid sever și are o incidență mai mare la bărbați, a fost propusă ca o posibilă explicație pentru aceste diferențe de sex.

„Cercetarea noastră și-a propus să înțeleagă dacă diferențele de sex în severitatea Covid-19 -inclusiv riscul de deces- și în complicațiile cardiovasculare, au fost explicate prin prevalența mai mare a bolilor cardiovasculare preexistente la bărbați, comparativ cu femeile”, a spus dr. Carinna Hockham, de la The George Institute for Global Health, Marea Britanie, în parteneriat cu Imperial College London.

Studiul, publicat în BMJ Medicine, a analizat 11.167 de pacienți care au fost spitalizați cu Covid-19 între mai 2020 și mai 2021 în 13 țări.

Echipa a descoperit că 13 din 100 de femei și 17 din 100 de bărbați au dezvoltat o formă de complicație cardiovasculară în timpul internării la spital, reprezentând un risc cu 30% mai mic la femei.

Aritmia a fost cea mai frecventă complicație cardiovasculară, observată la 5 din 100 de femei și 8 din 100 de bărbați. Alte complicații, cum ar fi ischemia cardiacă și embolia pulmonară, au fost mai puțin frecvente.

Cercetătorii au descoperit că diferențele dintre sexe în ratele complicațiilor cardiovasculare erau evidente, indiferent dacă au avut o boală cardiovasculară preexistentă.

Ei au susținut că rezultatele nu numai că au implicații pentru înțelegerea generală a diferențelor de sex în sănătate și boală, dar demonstrează, de asemenea, importanța critică a luării în considerare a diferențelor de sex și de gen în toate aspectele sănătății umane.

„Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a înțelege mai bine de ce bărbații sunt expuși unui risc mai mare de apariție a Covid-19 sever, inclusiv pentru a verifica dacă mecanismele virale influențează diferențial femeile și bărbații”, a mai spus Hockham.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

25 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

56 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică