Sari la conținut

Bărbatul sau femeia? Cine e mai predispus la boli de inimă după Covid, potrivit unui studiu

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bărbatul sau femeia? Așa-numitul „dezavantaj masculin” în severitatea Covid-19 nu poate fi explicat doar de bolile cardiovasculare preexistente, deoarece alți factori contribuie, de asemenea, la severitatea bolii de inimă, spun acum cercetătorii.

Covid-19 este o boală respiratorie mortală, dar complicațiile cardiovasculare, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii (aritmia), lipsa fluxului sanguin la creier (accident vascular cerebral) și insuficiența cardiacă sunt, de asemenea, raportate la unii pacienți. Bărbații au, de obicei, rezultate mai rele din cauza Covid-19 decât femeile.

Bărbatul sau femeia? Cine e mai predispus la boli de inimă după Covid

Deoarece boala cardiovasculară preexistentă este un factor de risc cunoscut pentru Covid sever și are o incidență mai mare la bărbați, a fost propusă ca o posibilă explicație pentru aceste diferențe de sex.

„Cercetarea noastră și-a propus să înțeleagă dacă diferențele de sex în severitatea Covid-19 -inclusiv riscul de deces- și în complicațiile cardiovasculare, au fost explicate prin prevalența mai mare a bolilor cardiovasculare preexistente la bărbați, comparativ cu femeile”, a spus dr. Carinna Hockham, de la The George Institute for Global Health, Marea Britanie, în parteneriat cu Imperial College London.

Studiul, publicat în BMJ Medicine, a analizat 11.167 de pacienți care au fost spitalizați cu Covid-19 între mai 2020 și mai 2021 în 13 țări.

Echipa a descoperit că 13 din 100 de femei și 17 din 100 de bărbați au dezvoltat o formă de complicație cardiovasculară în timpul internării la spital, reprezentând un risc cu 30% mai mic la femei.

Aritmia a fost cea mai frecventă complicație cardiovasculară, observată la 5 din 100 de femei și 8 din 100 de bărbați. Alte complicații, cum ar fi ischemia cardiacă și embolia pulmonară, au fost mai puțin frecvente.

Cercetătorii au descoperit că diferențele dintre sexe în ratele complicațiilor cardiovasculare erau evidente, indiferent dacă au avut o boală cardiovasculară preexistentă.

Ei au susținut că rezultatele nu numai că au implicații pentru înțelegerea generală a diferențelor de sex în sănătate și boală, dar demonstrează, de asemenea, importanța critică a luării în considerare a diferențelor de sex și de gen în toate aspectele sănătății umane.

„Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a înțelege mai bine de ce bărbații sunt expuși unui risc mai mare de apariție a Covid-19 sever, inclusiv pentru a verifica dacă mecanismele virale influențează diferențial femeile și bărbații”, a mai spus Hockham.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel