Băutura-vedetă a toamnei care te ferește de bolile de inimă. Are un gust delicios şi este foarte îndrăgită de români

Băutura-vedetă a toamnei este plină de vitamine și antioxidanți, fiind preferată de majoritatea românilor. Acest suc conţine vitaminele A, B1, B2 şi C şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii. 

Este vorba de must, care ar trebui consumat cu moderație de către femeile însărcinate, dar şi de diabetici, pentru că este bogat în zahăr, aproximativ 280 grame/litru. Și persoanele anemice sau care au un sistem imunitar foarte slăbit trebuie să îl evite deoarece poate diminua nivelul de fier din organism. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.

Nici șoferii nu ar trebuie să se atingă de must, dacă ulterior se urcă la volan. Cu cât trec zilele, cu atât concentrația de alcool din must crește. Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conține deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează. Astfel, prinde un gust usor acrișor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar și la 4%.

Valoarea medicinală a strugurilor este cunoscută din timpuri străvechi, de peste 6000 de ani, mulțumită egiptenilor. Sunt cei care au folosit sucul de struguri în unguente pentru tratamentul pielii, dar și al bolilor de ochi.

Beneficiile consumului de suc proaspăt stors

Medicii spun că, dacă este consumat cu moderaţie, mustul obținut din struguri roșii sau negri are în compoziție o cantitate mai mare de resveratrol, o substanță care, odată ajunsă în organism, diminuează semnificativ colesterolul “rău” și previne bolile de inimă.

Flavonoizii din must cresc nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel blocarea arterelor și complicațiile cardiovasculare care survin, arată sfatulmedicului.ro.

Mustul are proprietăți antibacteriene și antivirale, protejând organismul de infecții respiratorii și de alte afecțiuni produse de bacterii și virusuri.

De asemenea, mustul stimulează metabolismul, accelerând arderea grăsimilor.  De asemenea, mustul purifică sângele și stimulează eliminarea toxinelor din organism. Datorită compușilor săi, mustul poate lupta inclusiv cu bacteria ce cauzează infecții ale tractului urinar, pentru această afecțiune fiind recomandat mustul din struguri negri, potrivit WebMD.

Valori nutriționale

Un pahar de suc de struguri de 250 ml conține: 213 g apă, 152 kilocalorii, 0.94 g proteină, 0.33 g grăsimi, 35.93 g zaharuri, 17.23 g glucoză, 18.62 g fructoză, 28 mg calciu, 0.63 mg fier, 25 mg magneziu, 35 mg fosfor, 263 mg potasiu, 13 mg sodiu, 0.18 mg zinc, 0.046 mg cupru, 0.605 mangan, 349 g fluor.

Recent Posts

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

14 minute ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

44 de minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

o oră ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

2 ore ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

3 ore ago

Citeste si: