Sari la conținut

Băutura-vedetă a toamnei care te ferește de bolile de inimă. Are un gust delicios şi este foarte îndrăgită de români

pastila care distruge colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
pastila pentru colesterol rau

Băutura-vedetă a toamnei este plină de vitamine și antioxidanți, fiind preferată de majoritatea românilor. Acest suc conţine vitaminele A, B1, B2 şi C şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii. 

Este vorba de must, care ar trebui consumat cu moderație de către femeile însărcinate, dar şi de diabetici, pentru că este bogat în zahăr, aproximativ 280 grame/litru. Și persoanele anemice sau care au un sistem imunitar foarte slăbit trebuie să îl evite deoarece poate diminua nivelul de fier din organism. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.

Nici șoferii nu ar trebuie să se atingă de must, dacă ulterior se urcă la volan. Cu cât trec zilele, cu atât concentrația de alcool din must crește. Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conține deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează. Astfel, prinde un gust usor acrișor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar și la 4%.

Citeste si:

Valoarea medicinală a strugurilor este cunoscută din timpuri străvechi, de peste 6000 de ani, mulțumită egiptenilor. Sunt cei care au folosit sucul de struguri în unguente pentru tratamentul pielii, dar și al bolilor de ochi.

Beneficiile consumului de suc proaspăt stors

Medicii spun că, dacă este consumat cu moderaţie, mustul obținut din struguri roșii sau negri are în compoziție o cantitate mai mare de resveratrol, o substanță care, odată ajunsă în organism, diminuează semnificativ colesterolul “rău” și previne bolile de inimă.

Flavonoizii din must cresc nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel blocarea arterelor și complicațiile cardiovasculare care survin, arată sfatulmedicului.ro.

Mustul are proprietăți antibacteriene și antivirale, protejând organismul de infecții respiratorii și de alte afecțiuni produse de bacterii și virusuri.

De asemenea, mustul stimulează metabolismul, accelerând arderea grăsimilor.  De asemenea, mustul purifică sângele și stimulează eliminarea toxinelor din organism. Datorită compușilor săi, mustul poate lupta inclusiv cu bacteria ce cauzează infecții ale tractului urinar, pentru această afecțiune fiind recomandat mustul din struguri negri, potrivit WebMD.

Valori nutriționale

Un pahar de suc de struguri de 250 ml conține: 213 g apă, 152 kilocalorii, 0.94 g proteină, 0.33 g grăsimi, 35.93 g zaharuri, 17.23 g glucoză, 18.62 g fructoză, 28 mg calciu, 0.63 mg fier, 25 mg magneziu, 35 mg fosfor, 263 mg potasiu, 13 mg sodiu, 0.18 mg zinc, 0.046 mg cupru, 0.605 mangan, 349 g fluor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.