Sari la conținut

Strugurii, armă anticancer și antiîmbătrânire. Pentru a avea efectele terapeutice scontate, trebuie să îi consumați așa

struguri negrii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Strugurii sunt un aliment miraculos! Analizele biochimice complexe au dovedit că în pulpa bobului de strugure, dar mai ales în coajă și în semințe, se găsesc aproape toate vitaminele, în cantități mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E și F.

Totodată, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfați, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier și seleniu, alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic și coenzima Q10.

De asemenea, are un conținut bogat în apă (81%), datorită căruia strugurii participă considerabil la menținerea unei bune hidratări a corpului și implicit a pielii.

Pentru a avea efectele terapeutice scontate, strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă, care, din punct de vedere medicinal, reprezintă cea mai activă parte a strugurilor. În ea, se găsesc taninurile, substanțe cu efecte astringent, cicatrizante și antiseptic asupra pielii. Sâmburii și coaja strugurilor (mai ales cei roșii) conțin resveratrol, quercitină și pterostilben, antioxidanți.

Datorită acestei compoziții complexe, strugurii mențin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei.

Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar și al plămânilor, având efect antiasmatic. Datorită polifenolilor, strugurii negri protejează inima și previn formarea cheagurilor de sânge, reducând astfel și riscul de infarct și de accident vascular cerebral. Strugurii roșii previn apariția aterosclerozei.

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100g, aproape cât smochinele, dar mai puțin decât bananele. Conținutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulțumită prezenței vitaminei B, ceea ce duce la o funcționare corectă a sistemului muscular și nervos.

Strugurii sunt, așadar, un furnizor important de tonus, având mari adepți printre copii și sportivi.

Consumul zilnic de struguri poate preveni degradarea memoriei, reducând riscul de a face demență, inclusiv Alzheimer.

Totodată, consumul de struguri are un efect anticancerigen datorită conținutului în procianidine. Procianidinele tip B, dar mai ales compușii cu fosfor ai acestora, prezenți în strugurele alb, au un efect deosebit de puternic asupra întăririi capacității de luptă a organismului cu factorii toxici externi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel