Categories: Stil de viaţă

Mai puține calorii, mai mulți ani de viață. Ce spun studille

Mai puține calorii, mai mulți ani de viață. Iată unul dintre beneficiile restricției calorice. De ce să mâncăm mai puțin? Aportul de calorii poate să influențeze durata vieții și anumite afecțiuni. Iată ce spun studiile recente.

Un studiu realizat recent arată beneficiile restricției calorice; de asemenea, momentul mesei este important pentru a potența efectele anti-îmbătrânire ale restricției calorice. Studiul a fost realizat pe șoareci, dar dacă descoperirile sunt valabile și pentru oameni, acestea sugerează că, pentru a maximiza durata de viață, oamenii ar trebui să își reducă aportul de calorii și să evite să mănânce noaptea târziu.

Cercetările arată că, la toate organismele studiate, deficitul de hrană declanșează schimbări fiziologice ce favorizează longevitatea. Totodată, un aport redus de calorii întârzie și apariția bolilor legate de vârstă.

Beneficiile restricției calorice: alimentația afectează și ritmul de îmbătrânire

Studiile pe animale au arătat că momentul restricției calorice poate avea un efect datorită sistemului circadian, care controlează ciclurile zilnice ale fiziologiei, metabolismului și comportamentelor, cum ar fi alimentația. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de îmbătrânire.

Cu o dietă bazată pe restricție calorică, șoarecii care au mâncat doar în timpul fazei active a ciclului lor circadian au trăit cu aproape 35% mai mult decât șoarecii de control care au mâncat oricând au vrut. Spre deosebire de oameni, șoarecii sunt nocturni, ceea ce înseamnă că au evoluat pentru a se hrăni pe timp de noapte.

Dar șoarecii cu restricție calorică care au mâncat doar în timpul fazei active, apoi au postit pentru restul de 12 ore, au trăit cel mai mult. Aceste animale au înregistrat o durată medie de viață de 1.068 de zile, cu aproape 35% mai mult decât animalele de control, arată studiul al cărui autor principal este doctorul Joseph Takahashi, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes și președinte al secției de neuroștiințe la UT Southwestern Medical Center.

Dacă descoperirile se aplică la oameni, care au faza activă opusă șoarecilor, cercetătorii sugerează că mâncatul seara devreme este cel mai bun pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Există însă unele limitări ale studiului: perturbarea somnului la șoarecii care au mâncat în timpul zilei (în timpul fazei inactive) ar fi putut contribui la durata de viață mai scurtă a acestora, dar și toți șoarecii din studiu au fost masculi. Potrivit studiului menționat, la femele, hormonii ovarieni pot oferi o anumită protecție împotriva perturbărilor ritmurilor circadieni.

Ce se întâmplă dacă reducem 300 de calorii zilnic

Un alt studiu recent, realizat pe oameni, arată că 300 de calorii tăiate din dieta zilnică pot reduce riscul de afecțiuni grave, precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Dacă reușim să facem alegerile alimentare care să ne ofere cu 300 de calorii mai puţin decât o făcea dieta noastră obișnuită, acest lucru îmbunătăţește considerabil valoarea colesterolului, a tensiunii arteriale, a glicemiei și a altor markeri, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Duke, Carolina de Nord. Acest studiu este parte dintr-un proiect în curs de desfășurare, realizat de Institutul Naţional de Sănătate.

Studiul a monitorizat 218 adulţi sub 50 de ani, pe o perioadă de 2  ani, și a avut la bază ipoteza potrivit căreia, dincolo de pierderile de greutate, există unele modificări metabolice încă necunoscute prin care se explică ameliorarea stării de sănătate în urma reducerii numărului de calorii.

Restricția de calorii poate părea un obiectiv ușor de atins, până la urmă este vorba de numai 300 de calorii zilnic. Totuși, dacă luăm în calcul faptul că există nenumărate ispite culinare la tot pasul: vitrine cu prăjituri apetisante, patiserii, covrigării, restaurante cu meniuri interesante, arome îmbietoare… Ce înseamnă 300 de calorii concret?

Ei bine, cele 300 de calorii sunt într-un mic dejun compus din fulgi de ovăz, fructe și iaurt sau lapte. Dar cum micul dejun este cea mai sănătoasă masă a zilei, poate ar fi mai bine să tăiem din caloriile mesei de seară. Nu degeaba se spune că cina se dă unui dușman, prânzul se împarte cu un prieten iar micul dejun se consumă integral.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

5 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

6 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

7 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: