Sari la conținut

BNR anunță dezastrul iminent. Riscăm o criză fără precedent

anunt bnr
sursa foto: evz

Euro atinge un nou maxim istoric: 5,0991 lei. BNR avertizează asupra riscurilor economice.

Pe 7 mai 2025, Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 5,0991 lei pentru un euro, marcând cea mai mare valoare din istorie în fața leului. Moneda europeană a crescut cu 0,06 bani față de cursul din 6 mai.

Potrivit raportului săptămânal al BNR, publicat după alegeri, cursul leu-euro a fost stabil în săptămâna precedentă, însă în prezent se situează peste limita superioară a intervalului recent de tranzacționare. Banca Centrală menționează că, în ciuda intervențiilor masive pe piață ale guvernatorului Mugur Isărescu, leul continuă să se deprecieze.

BNR atrage atenția asupra riscului unei crize economice, în contextul acestor evoluții negative.

Pentru prima dată în istorie, marți, 6 mai 2025, cursul de schimb a depășit pragul de 5 lei pentru un euro. Banca Națională a României a publicat un curs de referință de 5,0378 lei/euro, în creștere cu 1,21% față de ziua precedentă.

Referindu-se la cursul leu/euro și depășirea pragului de 5 lei pe piața interbancară, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că această valoare are un efect mai mult psihologic decât economic.

„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.

În penultima ședință valutară, înregistrată miercuri, 30 aprilie 2025, euro a înregistrat o creștere nesemnificativă de 0.0001, însă pe 5 mai 2025 a continuat să avanseze, chiar dacă doar cu 0.0002 unități. Astfel, moneda europeană a ajuns la valoarea de 4.9775 lei în raport cu leul.

Românii cu rate resimt creșteri semnificative ale dobânzilor

Românii cu rate se confruntă cu creșteri semnificative ale dobânzilor, având în vedere că ROBOR a crescut cu aproximativ 60 de puncte de bază în ultimele două zile, inclusiv pentru ratele pe termen scurt, ceea ce indică o scădere a lichidității din piața interbancară.

Conform datelor BNR publicate la ora 11:00, dobânda medie în piața interbancară a crescut de la 5,65% luni, la 5,91% marți. Această valoare influențează calculul IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.

IRCC și ROBOR sunt indicii pe baza cărora sunt calculate dobânzile la împrumuturile cu rate variabile în lei, potrivit RTV.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel