Boala de ficat care nu dă simptome dar poate duce la cancer sau ciroză. Gastroenterolog: E o boală vicleană

Boala de ficat fără simptome. Unii spun că ficatul gras e cea mai uşoară boală hepatică. Dar de la steatoza hepatică pornesc grave maladii ale ficatului, ciroza, cancerul hepatic, hepatitele cronice.

Ficatul gras e o boală frecventă, circa 27% din populaţie suferă de steatoză hepatică, dar doar 5% evoluează spre ciroză şi cancer. Profesor doctor Alexandru Oproiu a explicat pentru jurnalul.ro ce înseamnă această boală.

Schimbarea stilului de viață

Ficatul gras se poate caracteriza ca o depunere de grăsimi în celulele ficatului, mai ales trigliceride. Încărcate cu grăsime, celulele hepatice nu-şi mai îndeplinesc rolurile. Aceasta este prima fază a bolii: steatoza hepatică. Ea avansează prin apariţia inflamaţiei, steatohepatita. Neglijată, duce la fibroză, la acea întărire a ţesutului hepatic, un fel de cicatrici care împiedică funcţiile ficatului şi blochează trecerea sângelui prin ficat.

Trebuie trecut la acţiune, în primul rând prin schimbarea stilului de viaţă. Obezitatea trebuie atacată, mai puţine grăsimi animale, mai deloc dulciuri concentrate şi făinoase şi, bineînţeles, mişcare, măcar o plimbare seara, de o jumătate de oră. Indicele de masă corporală nu trebuie să depășească 28-30, iar circumferinţa în talie la bărbaţi trebuie să fie sub 102 centimetri, iar la femei, sub 88.

Dacă slăbirea este nesemnificativă, se poate apela şi la medicamente de slăbit, de reducerea poftei de mâncare, dar nu este preferabil date fiind efectele secundare ale acestor doctorii. Nu e cazul să se slăbească pompieristic, e indicat să se piardă 500 de grame pe săptămână, adică două kilograme pe lună.

O boală vicleană

Trebuie să se aibă în vedere acel sindrom metabolic X, cvartetul morţii. Să se reducă obezitatea, să se trateze conştiincios diabetul prin dietă şi medicamente, să se ia zilnic combinaţia de medicamente împotriva hipertensiunii arteriale. Pentru diminuarea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge e necesară cura cu statine.

Ficatul gras este o boală vicleană, nu dă semnale clare și doar controlul periodic poate descoperi această maladie.

Semne discrete

În primul rând trebuie spus că acestea sunt discrete, abia observabile la debut. De exemplu, pacientul va avea stări de oboseală, de somnolență, constipație, diaree. Dar și o creștere ușoară în greutate.

Atenție! Atunci când la analizele de sânge apare o creștere a transaminazelor putem spune că pacientul are steatoză hepatică.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medic pentru un control de rutină. În urma unei ecografii abdominale și a unor analize de sânge se poate stabili diagnosticul.

Bineînţeles că băutorii de alcool peste capacitatea de metabolizare a ficatului sunt cei mai expuşi la steatoză hepatică. Cei cu ficat gras alcoolic trebuie să treacă la eliminarea cu desăvârşire a alcoolului. Cei care nu reuşesc să scape de obezitate, mai ales când este vorba de o gravă obezitate, pot apela la chirurgia bariatrică.

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

5 minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

35 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

o oră ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: