Sari la conținut

Colesterolul, mai periculos decât se credea până acum. Studiu: Celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol, ca răspuns la stres

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Colesterolul, mai periculos decât se credea până acum. Studiu: Celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol, ca răspuns la stres

Până acum, specialiștii vorbeau de legătura dintre un nivel ridicat al colesterolului în sânge și riscul crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral (AVC). Recent, o echipă de cercetători condusă de Duke Cancer Institute a descoperit o legătură între nivelurile ridicate ale colesterolului și riscul mai mare de apariţie a tumorilor mamare, dar și un prognostic mai puţin optimist în majoritatea tipurilor de cancer.

Într-un studiu publicat online la 24 august în revista Nature Communications, o echipă de cercetători condusă de Duke Cancer Institute a identificat mecanismele angrenate în acest proces, descriind modul în care celulele cancerului de sân se folosesc de colesterol pentru a dezvolta toleranţă la stres, devenind astfel imune la moarte în timp ce migrează de la locul tumorii iniţiale.

Colesterolul, mai periculos decât se credea până acum

„Majoritatea celulelor canceroase mor în timp ce încearcă să se metastazeze – este un proces ce implică mult stres. Puţinele (celule) care nu mor au această capacitate de a depăşi mecanismul de moarte celulară indusă de stres.

Colesterolul a avut un rol esenţial în alimentarea acestei abilităţi”, a declarat autorul principal Donald P. McDonnell, profesor în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Duke din Statele Unite, potrivit Agerpres.

Studiu: Celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol, ca răspuns la stres

Studiul a fost finanţat de Programul pentru Cercetarea Cancerului de Sân (BCRP) al Departamentului Apărării din Statelor Unite şi Institutul Naţional de Sănătate (NIH), agenţie a guvernului american.

Cercetătorii s-au bazat pe cercetări anterioare efectuate în laboratorul lor, concentrându-se, însă, pe asocierea dintre nivelul ridicat de colesterol şi cancerele de sân şi ginecologice cu status pozitiv pentru receptori de estrogen.

Concluziile studiului, care a implicat linii de celule moarte și modele de șoareci, sunt îngrijorătoare:

  • aceste cancere alimentate de hormonul estrogen au profitat de pe urma unor derivaţi ai colesterolului care acţionează precum estrogenul, stimulând dezvoltarea tumorilor.

Însă, a fost observat un paradox în cazul tumorilor mamare cu status negativ pentru receptori de estrogen. Aceste tipuri de cancer nu sunt dependente de estrogen, însă nivelul ridicat de colesterol a fost asociat cu un prognostic negativ, ceea ce sugerează că un mecanism diferit este implicat.

Reducerea nivelului colesterolului, o idee bună pentru o stare mai bună de sănătate

Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol ca răspuns la stres. Majoritatea mor. Însă, cele care supravieţuiesc dezvoltă o „super-putere” care le face capabile să reziste feroptozei, un proces natural în care celulele mor sub efectul stresului. Aceste celule canceroase rezistente la stres proliferează şi se deplasează cu uşurinţă în procesul de metastază.

Din păcate, acest fenomen se pare că se manifestă nu doar în cazul celulelor canceroase cu status negativ pentru receptori de estrogen, ci şi în alte tipuri de tumori, inclusiv melanom.

„Dezvăluirea acestei căi a evidenţiat noi abordări care ar putea fi utile pentru tratamentul bolilor în stadiu avansat”, a declarat McDonnell.

Cercetătorii au identificat mecanisme care ar putea fi vizate de terapii.

„Există terapii contemporane în curs de dezvoltare care inhibă calea pe care am descris-o. Demn de remarcat, aceste descoperiri scot în evidenţă motivul pentru care reducerea nivelului colesterolului – fie folosind medicamente, fie prin modificarea alimentaţiei – este o idee bună pentru o stare mai bună de sănătate”, a mai spus cercetătorul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel