Categories: Expertul zilei

Boala ficatului gras. Medicul Adrian Marinescu: Dacă e ficat gras, foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace…

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, aduce în prim plan bolile hepatice care nu sunt virale, dar care pot fi fatale în cazul în care nu sunt depistate și tratate. Acesta oferă exemplul steatohepatitei, denumită și boala ficatului gras. 

”Dacă e ficat gras foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace, în sfera neurologică ş.a.m.d. E clar că ne vom scurta viaţa”, spune medicul Adrian Marinescu.

Ficatul gras constituie o problemă întâlnită la mulți pacienți în ultimii ani. Modul de viață dezorganizat, consumul de fast-food, absența activității fizice, absența odihnei sunt unele dintre factorii care provoacă această problemă medicală.

”Numim hepatită orice situaţie care duce la un moment dat la o inflamaţie a ficatului, poate fi ceva acut, poate să fie cronic. Discuţia cu omul modern e mai mult decât clară: omul modern, din păcate, nu are stilul de viaţă cel mai corect, nu reuşeşte să adapteze şi să echilibreze nici partea legată de stilul alimentar – nu aş spune regim, că nu vorbim de regim, ci de stil alimentar – de ceea ce face apropo de activitatea fizică, de felul în care se fereşte de boli etc.

De multă vreme discutăm de sindrom metabolic, de steatohepatită, adică de ficatul gras. Probabil că mulţi spun: bine, dacă nu am un virus hepatitic, de ce e atât de important?

Păi e important şi eu le explic pacienţilor în felul următor: dacă e ficat gras foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace, în sfera neurologică ş.a.m.d. E clar că ne vom scurta viaţa şi se va întâmpla foarte repede”, a afirmat medicul Adrian Marinescu, la Medika TV.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„În România nu avem un stil de viață care să garanteze o perioadă lungă de viață”

Medicul a atras atenția că „în România nu avem un stil de viață care să garanteze o perioadă lungă de viață”, cu toate că țara noastră nu se află pe ultimul loc la acest capitol.

Domnia sa a arătat că există bolnavi infectați cu virusul hepatitei și care au și ficat gras, lucru care le pune viața în pericol.

”Vom ajunge în punctul în care virusul influenţează şi el partea legată de ficatul gras. E stilul de viaţă, toate lucrurile merg asemenea unui puzzle. (…) Cred că indiferent dacă au hepatită B sau C, la 40-50 de ani, eu cred că cel puţin o treime dintre pacienţi au un grad de ficat gras, un anumit grad, nu înseamnă că e mare. Deci cel puţin o treime.

Nu totdeauna faptul că faci un colesterol şi vezi din sânge că e mai mare sau că e normal, nu de acolo. Sunt şi teste care să precizeze mult mai clar şi să măsoare. Dar să ştiţi că e extrem de frecventă situaţia asta, dacă şi cauţi şi dacă faci o monitorizare”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

3 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

3 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

4 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

4 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

5 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

5 ore ago

Citeste si: