Sari la conținut

Medicul Mihaela Bilic: Atenție mare: ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală. Cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat?

Dr. Bilic
Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic ofră secrete din bucătărie

Buna funcționare a ficatului este indispensabilă pentru organism, acesta fiind un organ esențial pentru digestia alimentelor și pentru eliminarea substanțelor toxice.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția că ficatul este un organ silențios, care nu doare și nu dă semne de boală. Iată cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat și ce anume trebuie să facem ca să nu ajungem aici.

„Mâncarea copioasă cade greu la ficat

Când este mâncare din belșug, cine credeți că se ocupă de digestia și metabolizarea nutrienților? Stomacul și tubul digestiv, o să spuneți! E adevărat, dar ele fac mai mult partea mecanică, de mărunțire și amestecare. Munca grea cu adevărat o face ficatul.

Când mâncăm pâine și făinoase, ficatul are grijă de transportul amidonului/glucozei prin sînge și din ea face inclusiv grăsime de rezervă, dacă am mâncat prea mult.

Când mâncăm carne sau brânză aminoacizii din proteine ajung tot în ficat, el decide câți sunt folosiți pentru sinteza de noi proteine și câți vor fi eliminați prin rinichi.

Pentru grăsimi e și mai complicat!

Ficatul produce zilnic aproape 1 litru de bilă, o substanță de culoare verzuie esențială pentru digestia grăsimilor din alimente adică ulei, unt, mezeluri și brânzeturi. Tot ficatul este organul care sintetizează trigliceride, fosfolipide și colesterol, niște grăsimi fără de care nu putem funcționa.

Și dacă munca asta nu era suficientă, aflați că zahărul, fructele și alcoolul obosesc cel mai mult ficatul. Fructoza, adică zahărul natural din fructe, nu poate fi metabolizată decât în ficat. Când mâncăm fructe în exces, miere sau zahăr și când bem suc de fructe solicităm la maxim ficatul.

Alcoolul este un element care ne relaxează și ne face să ne simțim bine, însă are efect toxic pentru toate celulele din organism. Când apare alcool în circulație, ficatul este responsabil pentru neutralizarea și eliminarea lui rapidă din sistem. Că este vorba de zahăr sau alcool, pentru ficat e la fel de greu.

Mintea le face, ficatul le trage!

Din păcate nu ne gândim niciodată la efortul la care este supus ficatul, pentru că mintea noastră iubește mâncarea copioasă, dulciurile și alcoolul. Mintea le face, ficatul le trage!

Atenție mare: ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală. Cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat? La ecografie, când îl vedem infiltrat cu grăsime- se numește ficat steatozic. Cum facem să nu ajungem aici? Cu moderație din punct de vedere alimentar, odihnă și un strop de fosfolipide esențiale ca suplimente. Ăsta e marele nostru noroc: ficatul se vindecă și se reface, dacă avem grijă de el!”, scrie medicul Mihaela Bilic pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel