Sari la conținut

Boala ficatului gras. Medicul Adrian Marinescu: Dacă e ficat gras, foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace…

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, aduce în prim plan bolile hepatice care nu sunt virale, dar care pot fi fatale în cazul în care nu sunt depistate și tratate. Acesta oferă exemplul steatohepatitei, denumită și boala ficatului gras. 

”Dacă e ficat gras foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace, în sfera neurologică ş.a.m.d. E clar că ne vom scurta viaţa”, spune medicul Adrian Marinescu.

Ficatul gras constituie o problemă întâlnită la mulți pacienți în ultimii ani. Modul de viață dezorganizat, consumul de fast-food, absența activității fizice, absența odihnei sunt unele dintre factorii care provoacă această problemă medicală.

”Numim hepatită orice situaţie care duce la un moment dat la o inflamaţie a ficatului, poate fi ceva acut, poate să fie cronic. Discuţia cu omul modern e mai mult decât clară: omul modern, din păcate, nu are stilul de viaţă cel mai corect, nu reuşeşte să adapteze şi să echilibreze nici partea legată de stilul alimentar – nu aş spune regim, că nu vorbim de regim, ci de stil alimentar – de ceea ce face apropo de activitatea fizică, de felul în care se fereşte de boli etc.

De multă vreme discutăm de sindrom metabolic, de steatohepatită, adică de ficatul gras. Probabil că mulţi spun: bine, dacă nu am un virus hepatitic, de ce e atât de important?

Păi e important şi eu le explic pacienţilor în felul următor: dacă e ficat gras foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. Vom avea evenimente cardiace, în sfera neurologică ş.a.m.d. E clar că ne vom scurta viaţa şi se va întâmpla foarte repede”, a afirmat medicul Adrian Marinescu, la Medika TV.

Dr. Adrian Marinescu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„În România nu avem un stil de viață care să garanteze o perioadă lungă de viață”

Medicul a atras atenția că „în România nu avem un stil de viață care să garanteze o perioadă lungă de viață”, cu toate că țara noastră nu se află pe ultimul loc la acest capitol.

Domnia sa a arătat că există bolnavi infectați cu virusul hepatitei și care au și ficat gras, lucru care le pune viața în pericol.

”Vom ajunge în punctul în care virusul influenţează şi el partea legată de ficatul gras. E stilul de viaţă, toate lucrurile merg asemenea unui puzzle. (…) Cred că indiferent dacă au hepatită B sau C, la 40-50 de ani, eu cred că cel puţin o treime dintre pacienţi au un grad de ficat gras, un anumit grad, nu înseamnă că e mare. Deci cel puţin o treime.

Nu totdeauna faptul că faci un colesterol şi vezi din sânge că e mai mare sau că e normal, nu de acolo. Sunt şi teste care să precizeze mult mai clar şi să măsoare. Dar să ştiţi că e extrem de frecventă situaţia asta, dacă şi cauţi şi dacă faci o monitorizare”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel