Din cuprinsul articolului
Românii se pregătesc pentru un nou val de scumpiri, în contextul în care Guvernul ia în calcul creșterea TVA de la 19% la 21%, alături de majorări semnificative ale taxelor și impozitelor locale, susține Economica. Surse politice și administrative apropiate Executivului spun că măsurile fiscale ar putea fi aplicate într-un termen foarte scurt, posibil chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025 sau, cel mai probabil, între cele două tururi programate pentru 4 și 18 mai.
Aceste modificări vin pe fondul presiunilor uriașe generate de deficitul bugetar, care a depășit pragurile acceptate la nivel european. Deși Guvernul a negat constant, până de curând, orice intenție de a crește taxele, realitatea economică și angajamentele asumate în fața Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional par să fi înclinat balanța.
Ce urmează să se schimbe
Cea mai vizibilă măsură este creșterea TVA la 21%, ceea ce va duce imediat la scumpirea produselor și serviciilor de bază. În paralel, se discută eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite produse, ceea ce ar afecta în special alimentele, medicamentele și alte produse esențiale.
Totodată, vor fi majorate taxele și impozitele locale pe toate tipurile de proprietăți – de la terenuri și locuințe, până la autoturisme. Procentul din aceste taxe care merge la bugetul de stat va fi și el mărit, în timp ce alocările către primării vor fi reduse.
O altă măsură discutată este creșterea impozitului pe profit, de la 16% la 19% sau chiar 20%, precum și a impozitului pe venit. Acesta din urmă ar putea urca la 12% în 2025, față de 10% în prezent, cu perspectiva unei creșteri graduale până la 20% în anii următori pentru anumite categorii de salariați.
Microîntreprinderile, din nou afectate
După modificările din „ordonanța trenuleț” de la finalul anului trecut – care a redus pragul pentru microîntreprinderi și a crescut impozitul pe dividende – micile firme se confruntă cu un nou val de presiuni fiscale. De la un regim fiscal favorabil în 2021 (circa 11–12%), acestea au ajuns astăzi să suporte o fiscalitate de peste 25%. Iar 2025 se anunță și mai dificil, cu posibila majorare a impozitului pe profit și reducerea facilităților fiscale.
Ministerul Finanțelor a transmis recent că România rămâne angajată să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, conform Planului Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat cu Comisia Europeană. Deși autoritățile evită să discute deschis despre creșteri de taxe, surse implicate direct în negocieri confirmă că măsurile vor fi inevitabile.
Pe termen mediu, în discuțiile dintre Guvern și organismele internaționale se află și eliminarea cotei unice de impozitare, în favoarea unui sistem progresiv – o schimbare de paradigmă care ar avea impact major asupra întregii economii.