Sari la conținut

BONUS de performanţă: 5.000 de euro în plus la salariu, de la stat!

bani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Chiar dacă FMI a înjumătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2025 şi salariile și pensiile au fost înghețate, Guvernul pregăteşte o nouă ordonanță de urgență cu bonusuri de 5.000 de euro pentru unii bugetari!

Astfel, potrivit proiectului de OUG pregătit de Ministerul Sănătații, cadrele medicale din România vor primi bani în plus pe lângă salariu. Este vorba de acordarea unui bonus de performanță pentru personalul medical din spitalele publice.

Potrivit ordonanței de urgență pregătite de instituție, medicii și asistentele care ating anumite criterii de performanță ar putea primi până la șase salarii minime brute pe an.

Cum vor fi acordaţi banii?

Singura condiție de a intra în posesia celor 26.000 de lei este să facă performanță. Mai mult decât atât, se pare că în prezent nu există astfel de criterii, motiv pentru care este dificil de gestionat cine sunt cei competenți din sistemul de sănătate.
Bonusul de performanță ar urma să fie dat de spitalele publice din veniturile proprii, din fondul de salarii, fără să depășească suma de 2% alocată salariilor. Banii vor fi daţi în funcție de criteriile de performanță stabilitate de Ministerul Sănătății în OUG.
Această ordonanță vine în condițiile în care salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, în urma ordonanței trenuleț și a măsurilor de austeritate impuse de guvernanți. Acesta ar fi echivalentul a aproximativ 5.000 de euro (26.000 de lei), suplimentar față de salariul de bază primit de respectivii salariaţi.
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Demers pentru oprirea exodului cadrelor medicale

Ministerul argumentează că inițiativa este menită să oprească exodul cadrelor medicale, în contextul în care în prezent nu există criterii clare de performanță în sistemul sanitar, potrivit România TV.

Acestea ar urma să fie introduse odată cu ordonanța și ar sta la baza acordării bonusurilor. Fără impact bugetar – spune Ministerul Sănătăţii că este această decizie financiară.

Oficialii susțin că măsura nu va afecta bugetul de stat pentru că fondurile ar urma să provină din veniturile proprii ale spitalelor, adică din fondul de salarii, fără a depăși plafonul de 2%, alocat salariilor.

Sindicatele din Sănătate contestă legalitatea OUG

Astfel, recompensele s-ar acorda doar în limita bugetului intern al fiecărui spital, în funcție de performanțele individuale. Totuşi, sindicatele din Sănătate contestă legalitatea proiectului de OUG, susținând că încalcă actualele contracte de muncă și legislația în vigoare. Ei cer aplicarea noii legi a salarizării bugetarilor, care conține deja criterii de performanță și o grilă clară de recompense.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel