Din cuprinsul articolului
Potrivit noii legi, vaccinarea și screening-ul HPV vor fi oferite gratuit în cadrul Programului Național de Vaccinare, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului Național de Vaccinologie.
„Urmează, cred, de acum implementarea acestui proiect de lege: campanii de informare, educație pentru sănătate, colaborare cu medicii de familie și cu unitățile școlare. Avem un cadru legal care permite vaccinarea gratuită a tinerilor între 11 și 26 de ani”, a declarat deputatul Ovidiu Cîmpean.
România – lider negativ în Europa la cancerul de col uterin
Inițiativa vine într-un context alarmant: România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea provocate de cancerul de col uterin, o afecțiune care poate fi prevenită în proporție covârșitoare prin vaccinarea anti-HPV.

Statistica este îngrijorătoare: doar 7% dintre adulți și 5% dintre copii sunt vaccinați împotriva virusului HPV, potrivit rapoartelor europene. Mai mult, 90% dintre respondenți susțin că nu au fost informați sau nu li s-a recomandat vaccinul.
„HPV-ul include peste 200 de tulpini ale virusului. Nu toate sunt periculoase, dar unele pot duce la cancer de col uterin, de penis, în regiunea anală sau orofaringiană. 1 din 5 băieți sub 15 ani are infecția, de cele mai multe ori fără să știe”, a explicat dr. Mădălina Popescu, medic obstetrică-ginecologie, pentru Știrile ProTV.
De la 2 la 3 doze, în funcție de vârstă
Vaccinul este recomandat înainte de începerea vieții sexuale, dar este eficient și după. Copiii până în 14 ani au nevoie de două doze, iar cei mai mari de trei doze. În prezent, o doză costă aproximativ 600 de lei, sumă care a fost un obstacol pentru multe familii. În 2023, introducerea compensării parțiale pentru femeile până în 45 de ani a dus la o creștere semnificativă a numărului de vaccinări.
Prin noua lege, statul va acoperi integral costurile vaccinării pentru toți tinerii cu vârste între 11 și 26 de ani, indiferent de sex.
Pas final: promulgarea de către președinte
Proiectul urmează să fie trimis la Președintele României pentru promulgare, ultimul pas înainte de intrarea sa în vigoare.
Această măsură este considerată de specialiști un pas esențial pentru sănătatea publică, într-o țară în care lipsa informării și accesului la prevenție au menținut ani la rând România în topul statisticilor negative privind cancerul de col uterin.