Sari la conținut

Campania #GetScreenedEU: Fă-ți timp pentru tine și sănătatea ta! Testări gratuite pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin

campanie EU
Sursa foto: decisepoate.ro
Campania #GetScreenedEU: Fă-ți timp pentru tine și sănătatea ta!

Testări gratuite. Campania #GetScreenedEU are ca scop să încurajeze oamenii să își facă timp pentru sănătatea lor și să efectueze un control preventiv pentru a-și identifica riscul de cancer.

Campania vizează femeile și bărbații cu vârste între 50 și 69 de ani – în special din categoriile vulnerabile din punct de vedere socio-economic cu acces scăzut la serviciile preventive și care nu au efectuat niciodată un test de screening.

„Screeningul este cea mai eficientă metodă de a preveni, depista și chiar trata în stadii incipiente anumite tipuri de cancer. Cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin sunt cele trei tipuri de cancer care pot beneficia de depistare și tratament precoce prin screening.

Femeile cu vârste între 50-69 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la fiecare doi ani pentru depistarea cancerului de sân. Bărbații și femeile cu vârste între 50-74 de ani ar trebui să efectueze un test FIT la fiecare doi ani pentru depistarea precoce a cancerului colorectal. Iar femeile cu vârste între 25-64 de ani ar trebui să efectueze un test HPV o dată la cinci ani pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Aceste teste sunt simple, nedureroase și nu prezintă pericole, durând doar 30 de minute, dar pot salva vieți.”​, spune dr. Carmen Ungurean, Șef secție boli netransmisibile, INSP.

Testări gratuite. Cum să faci un test de screening pentru cancer în România

  • În România, cetățenii pot accesa serviciile de screening pentru cancer prin intermediul medicului de familie. Pe baza recomandării și a unei trimiteri către medicul specialist, serviciile sunt disponibile gratuit.
  • Femeile cu vârste între 25 și 64 de ani sunt eligibile pentru screeningul pentru cancerul de col uterin, iar femeile cu vârste între 50 și 69 de ani pot fi testate pentru cancerul de sân. Bărbații și femeile cu vârste între 50 și 74 de ani pot colecta un kit de screening pentru cancerul colorectal de la medicul lor. Recomandările de testare și grupele de de vârstă se bazează pe recomandările Consiliului European privind screeningul pentru cancer.
  • Soluții și servicii de depistare precoce a cancerului cancer sunt disponibile și pentru persoanele din afara acestor grupe de vârstă în funcție de istoricul personal și familial și de categoria de risc în care se încadrează și pot fi accesate prin consultarea cu medicii de familie.
  • Datorită finanțării UE, în valoare de aproximativ 200 milioane de Euro; serviciile de screening pentru populația vulnerabilă vor fi disponibile în curând în toate regiunile țării.​
campanie EU
Sursa foto: decisepoate.ro

Campania #GetScreenedEU: Fă-ți timp pentru tine și sănătatea ta!

Comisia Europeană și Institutul Național de Sănătate Publică din România își unesc forțele în 2025 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța și beneficiile screeningului pentru cancer. Campania #GetScreenedEU informează cetățenii români despre procesul de screening pentru cancer și îi încurajează să ia măsuri proactive pentru sănătatea lor.​

Uniunea Europeană își propune să se asigure că 90% dintre persoanele eligibile beneficiază de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal până la sfârșitul anului 2025. În România, cetățenii pot accesa serviciile de screening pentru cancer prin intermediul medicului de familie. Pe baza recomandării acestuia și a unei trimiteri către specialist,  serviciile sunt disponibile gratuit.​

În 2022, România a înregistrat aproximativ 100.451 de cazuri noi de cancer, 55% dintre acestea fiind în rândul bărbaților. La bărbați, cele mai frecvente patru tipuri de cancer sunt: cancerul de prostată, pulmonar, colorectal și vezical. Cancerul de sân a reprezentat 28% dintre cancerele la femei, urmat de cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7,4%) și cancerul pulmonar (7%). Depistarea precoce rămâne o provocare semnificativă, deoarece participarea la programele de screening pentru cancer în România este sub media UE.​

Prin intermediul Planului european de combatere a cancerului, UE își propune să schimbe situația privind cancerul în Europa. Acționăm decisiv pentru a susține prevenirea, depistarea timpurie, tratamentul și îngrijirea, precum și calitatea vieții după diagnosticare.

Sprijinul acordat statelor membre UE pentru a asigura acces egal pentru toată lumea la screeningul pentru cancer este vital pentru îmbunătățirea sănătății și salvarea de vieți omenești.” adaugă Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Detectarea timpurie salvează vieți

  • În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer, iar peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli.
  • Cancerul este mai ușor de tratat dacă este depistat devreme, iar unele tipuri de cancer pot fi prevenite dacă leziunile precanceroase sunt identificate suficient de devreme. Testele de screening sunt, de obicei, controale de sănătate simple și de rutină care durează doar câteva minute.
  • Screeningul poate duce la un diagnostic timpuriu, ceea ce crește opțiunile de tratament, salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții.​

Statistici despre cancer

  • Cancerul de sân: A reprezentat 13,3% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate în UE în 2020. Este prima cauză de deces prin cancer în rândul femeilor. În 2022, România a raportat 12.685 de cazuri noi de cancer de sân la femei, reprezentând 12,1% din toate cazurile noi de cancer din țară.
  • Cancerul colorectal: A reprezentat 12,7% din toate noile diagnostice de cancer în UE. În 2022, România a raportat 13.541 de cazuri noi de cancer colorectal. Aceasta reprezintă 12,9% din toate cazurile noi de cancer din țară.
  • Cancerul de col uterin: România are cele mai ridicate niveluri de incidență și mortalitate specifice din UE: incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității este de peste 3,2 ori mai mare. Vaccinarea anti-HPV este disponibilă gratuit pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani și este compensată în proporție de 50% pentru femeile de până la 45 de ani. Cu toate acestea, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a atinge o acoperire adecvată.​

Acțiunea UE împotriva cancerului

  • Prin Planul european de combatere a cancerului, Uniunea Europeană are ca obiectiv reducerea poverii acestei boli, prin acțiuni dedicate prevenirii, depistării precoce, tratamentului și îngrijirii, dar și prin îmbunătățirea calității vieții pacienților după diagnostic.
  • Aceasta include sprijinirea Statelor Membre UE pentru a asigura un access echitabil la servicii de screening de egală calitate și siguranță pentru toți cetățenii. Noul Program de Screening pentru Cancer al UE stabilește obiectivul ca 90% dintre persoanele eligibile să beneficieze de servicii de testare, diagnostic și tratment precoce al cancerului.

Îndemnul campaniei #GetScreenedEU este unul clar: mergeți să faceți investigații pentru cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin, tipuri de cancer care beneficiază de depistare și tratament precoce prin screening. Testările sunt gratuite independent de fondurile naționale alocate lunar, cu trimitere de la medicul de familie, respectând condițiile de eligibilitate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel